Реклама / Ads
0| 4721 |08.05.2008 НОВИНИ

"Голям цирк" из София обещават автоинструкторите днес

.
Столичната община е разрешила протест едва на 30 коли, те се очертават към 500 коли; навлизат в София със свалени табели „У”и протестират срещу наредба, оскъпяваща курсовете.
 

Автоинструктори от цялата страна протестират днес в столицата на площад „Александър Невски”. От 9 часа преподавателите поетапно ще влизат в столицата с учебните си коли, като не е изключено и блокиране на централни улици, обяви по Дарик радио Георги Илинов от Съюза за обучение в автомобилния транспорт, който е организатор на протеста. Инструкторите искат отмяна на влезлите в сила през януари наредби на Министерството на транспорта, които според тях ощетяват правомощията им, ще оскъпят курсовете, но няма да подобрят качеството на обучението. Автоинструкторите прогнозират, че курсовете ще стигнат до 1000 лв. при сегашна цена от около 600 лв.

Промените в наредбите не се одобряват от 90% от работещите в бранша и се считат за недомислици. Примери за това били задължението шофьорският курс да започва само в четен понеделник, изискванията учебните кабинети и офисите им да бъдат в една сграда, задължението да се назначава технически сътрудник. Протестът на инструкторите започва в 13 ч на площад на площад „Александър Невски”. Столичната община обаче е разрешила протест едва на 30 коли, а те се очертават към 500 коли, като към 9 ч ще започне навлизането им в София със свалени табели „У”. Коли щели да пристигнат от Варна, Бургас, Стара Загора и Хасково. Ако органите на реда решат да ги гонят или разкарват из града, щяло да стане голям цирк, прогнозира Георги Илинов.

Същевременно и пресата днес потвърждава, че шофьорските курсове ще поскъпнат от лятото със сто лева. В момента цената за обучението варира между 600 и 700 лева. След два месеца влиза в сила Наредба 37. Според нея кандидатшофьорите трябва да полагат повече часове за подготовка, които включват и шофиране по магистрала. Това според Йонко Иванов, председател на Съюза преподавателите по авто-мото подготовка, е причината за по-високата такса. С влизането в сила на промените на пътя ще излизат хора, които действително могат да управляват автомобила по нов, съвременен начин, каза Иванов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 4705 |05.05.2008 Забрана за движение в София от 14.00 до 22.00 часа . 1| 4946 |02.05.2008 Жена загина, а мъж е с тежки травми след пожар в София . 0| 4544 |02.05.2008 Най-малко четирима пострадаха при голям пожар в София . 0| 5699 |30.04.2008 ДСБ искат част от София да се включи в световното културно наследство

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads