Реклама / Ads
0| 2681 |24.06.2021 НОВИНИ

С голямо мнозинство ЕП прие доклад на Иво Христов за рибарския сектор в Черно море

.
Иво Христов
След 10-годишна пауза ЕП отново обърна поглед към проблемите на нашия черноморски риболов. Да съхраним рибните запаси и поминъка на рибарите, призовава евродепутатът.
 

С 598 гласа „зa", 3 „против“ и 92 „въздържал се“ Европейският парламент прие доклад на българския евродепутат Иво Христов на тема „Предизвикателства и възможности за риболовния сектор в Черно море". За последно риболовът в Черно море е бил обект на внимание от страна на Европейския парламент преди десет години. 

 

В доклада си Иво Христов, член на Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в Европейския парламент, изказва тревога, че запасите в Черно море са обект на прекомерен улов и призовава да бъдат предприети спешни мерки. 

 

„Черно море е воден басейн с много специфични характеристики. Само две от крайбрежните държави, България и Румъния, са членки на Европейския съюз, което затруднява координацията в стопанисването на ресурсите му“, каза българският евродепутат по време на пленарното заседание на Европейския парламент.

Иво Христов обърна внимание на факта, че от 60-те години на миналия век Черно море търпи драматични екологични промени, както и че още в декларацията от срещата на министрите в София от 7 юни 2018 г. е била подчертана необходимостта от сътрудничество по въпросите, свързани с риболова в Черно море, като например устойчивостта на морските ресурси, подобряването на събирането на данни и борбата с незаконния, недеклариран и нерегулиран риболов.

 

„След десетилетия на увеличаващ се натиск от страна на човека върху морската и речната екосистеми на Черно море и река Дунав, последните данни сочат, че само един запас (цаца) се счита за устойчиво експлоатиран,  другите рибни запаси са обект на прекомерен улов – до степен, че някои от тях са пред изчерпване", алармира Иво Христов.

 

В рамките на изказването си Иво Христов постави акцент и на друга местна специфика – състава на риболовния флот на Черно море, който е основно дребномащабен, като в България около 95% от всички риболовни съдове попадат в тази категория.

„В тази връзка смятам, че държавите в региона трябва да заложат мерки и механизми, които дават възможност и на тези рибари да съхранят поминъка си и да имат справедлив достъп до пазара на рибни риба и рибни продукти“, добави българският евродепутат.

 

По думите му, силна тревога буди състоянието на икономически значимите видове водни организми.

 

„Похвално е, че се изпълнява проектът BlackSea4Fish, който ще даде актуална информация за част от видовете. За по-пълна оценка и по-добро управление на местните ресурси, международните проекти не са досатъчни, необходимо е научно усилие и на държавно ниво. В тази връзка отправям призив към правителствата в държавите от региона да увеличат инвестициите в наука и проучване – както на запасите, така и на състоянието на околната среда на Черно море“, каза още Иво Христов.

 

Евродепутатът смята, че не трябва да се пренебрегват възможностите пред сектора:

„България и Румъния отчитат най-ниските показатели по консумация на риба на глава от населението. Макар експортно ориентиран, риболовът не бива да пренебрегва местния пазар. Рибата е препоръчван, здравословен хранителен ресурс и заместител на далеч по-изтощаващото околната среда животновъдство. Пандемията, по време на която международната търговия беше прекъсната, доказа необходимостта от местен добив и производство на всякакви хранителни стоки. Потенциал за ръст има и т.нар. нежелан или неизползван улов, който съдържа възможности за пазарна реализация – в преработен или непреработен вид.“

 

Иво Христов добави също така, че се надява, че предложенията, отправени в доклада му, да залегнат в официалната позиция на Европейския парламент относно предизвикателствата и възможностите пред риболовния сектор в Черно море.

 

За контакт с Групата на Прогресивния алианс на социалистите и демократите в ЕП: https://www.socialistsanddemocrats.eu/


.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 7065 |21.06.2021 Три български банки спират да приемат депозити . 0| 3026 |17.06.2021 Патриарх Неофит е приет в болница „Токуда“ . 0| 2897 |15.06.2021 Родители отново на протест: Ще протестираме докато СО не осигури място и за последното неприето дете . 5| 2922 |10.06.2021 ЕП притиска ЕК да предприеме бързо действия срещу нарушителите на законността

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads