Реклама / Ads
3| 4284 |31.05.2016 НОВИНИ

Горанов даде задна за вноската за втора пенсия да отива в обща сметка

.
Владислав Горанов
Финансовият министър Владислав Горанов даде задна от идеята вноската за втора пенсия да отива в обща сметка. Това стана ясно при представянето на основните предложения в Закона за изменение и допълнение към Кодекса за социално осигуряване.
 

Според Горанов правната уредба на фазата на изплащане отпада от законопроекта, предаде новини.бг. По думите му тази част е била най-силно коментирана през последния месец. „Заедно със социалното министерство и партньорите трябва да бъдат решени начините на изплащане на пенсии“. От думите на министъра стана ясно, че Министерството на финансите оттегля предложението си вноската за втора пенсия да отива в обща сметка. Идеята беше да се осигури възможност индивидуалните партиди в частен фонд за втора пенсия да отиват в общ пул и да не могат да се теглят авансово. Причината за това станаха рисковете, ако изтеглилите парите си накуп да имате по-ниска пенсия и да не бъдете клиенти на социалното осигуряване. Горанов каза, че ще се съобрази с критиката от БСК, че това не е негова работа, затова ще остави с темата да се заеме социалният министър.

 

Междувременно от Българската стопанска камара предлагат четири възможности за избор на бъдещите пенсионери как да получават допълнителната пенсия от втория стълб. Това се посочва в позиция относно предстоящите промени в Кодекса за социално осигуряване. От организацията настояват за запазване на личните партиди на осигурените лица и осигуряване на свободен избор на хората между няколко варианта. Първият предвижда еднократно изтегляне на натрупаната сума в личната партида. Втората възможност е разсрочено плащане на месечна пенсия в размер и за срок, определени от самия човек, като се запази правото на наследяване на парите. Втората пенсия да се наследява от съпруг и непълнолетни деца. Третият вариант включва пожизнена пенсия, което означава отказ от личната партида и прехвърляне на средствата в общ фонд, заложен и в проекта на финансовото министерство. Последният вариант е смесен и предвижда изплащане на пожизнена пенсия, съответстваща на прехвърлените пари в общия фонд, и срочна пенсия или еднократно изплащане на сума, останала в личната партида. От Българската стопанска камара категорично отхвърлят предложеното задължително прехвърляне на средства от личните партиди на осигурените лица в общ фонд.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 4409 |31.05.2016 Москва иска да й предадем руснак, пребиваващ у нас . 4| 4308 |30.05.2016 Градският прокурор на София подаде оставка . 5| 4108 |25.05.2016 МС даде зелена светлина на нов Закон за концесиите . 54| 8268 |23.05.2016 Б. Димитров сензационно: Азбуката е създадена от Климент и Борис

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads