Реклама / Ads
1| 4330 |20.11.2016 НОВИНИ

Горанов: Плоският данък е по-модерно решение от прогресивното облагане

.
Владислав Горанов
България е една от държавите, спечелила от въвеждането на плоския данък. Ако сравните най-малко събираемостта, ще видите, че той е много по-справедлив и съответно по-лесно се събира и повече постъпления влизат в бюджета. Какво означава да накараш богатите да плащат повече? Те винаги плащат повече. Това каза финансовият министър в оставка Владислав Горанов по БТВ.
 

 Според него това е и модерното течение във финансовата политика: "Много държави вървят към данъчно облекчение и по-скоро плосък данък. Това, че ние сме изпреварили това модерно течение, не е проблем. Данъците трябва да са независими, неутрални спрямо икономическия процес, а разходите по бюджета трябва да търсят кохезията, изравняване между бедни, богати, средна класа."

 

Горанов изтъкна, че желанието на БСП за плосък данък не е нещо ново, но че преди година е получил уверение от топ икономиста и депутат на БСП Румен Гечев, че няма да правят промени, които биха довели до големи загуби в бюджета - а според него въвеждането на прогресивно облагане би довело точно до това.

 

    "Има една илюзия в обществото, която обхваща все повече европейските държави - че човек може да харчи повече, отколкото изкарва. Никога няма да чуете ГЕРБ да се заиграват с пенсиите - те ще се качат, колкото го позволява икономиката. Това, което успяхме да направим за 2 години, е от едни доста ниски темпове на растеж да се превърнем в едни от водещите по ръст", изтъкна министърът.

 

Той призна, че сам не е бил сигурен дали ГЕРБ трябва да внесе своя бюджет. Според Горанов при един служебен кабинет неизменно ще има забавяне на работата на администрацията, но не и пълно спиране - на "добрата администрация, защото лошата просто не работи". И остави съвет за служебния си наследник - да си начертае граници, които няма да премине, да е сигурен, че премиерът му дава гръб срещу политиците.  "Не бива по никакъв начин да подлага под съмнение сегашния данъчен модел и да се стреми да балансира бюджета, погрешно е да смятаме, че можем да живеем назаем", заключи Горанов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3902 |16.11.2016 Горанов: Оставката не е грешка, пенсия от 300 лв. е неосъществима . 0| 4017 |07.11.2016 Горанов: Цачева не изяде главата на Борисов . 1| 3493 |06.11.2016 Горанов: Няма единна позиция за оставка в правителството . 1| 3574 |29.09.2016 Пернаха такситата в София с нов данък

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads