Реклама / Ads
24| 4575 |13.09.2020 НОВИНИ

Гореща точка - Беларус: Десетки арести по време на петия пореден ”Марш на жените”

.
Източник: БГНЕС
Десетки арести в Беларус по време на петия пореден ”Марш на жените”. Този път демонстрацията беше в знак на протест срещу задържането на последната от триото лидерки на опозицията - 38-годишна Мария Колесникова.
 

Доскоро ожесточените арести бяха насочени предимно към мъжете. Тази събота обаче силите за сигурност не пожалиха и нежния пол, съобщава бТВ.

 

Днес се очаква нов голям протест, а анализаторите прогнозират и нови репресии. Причината е, че президентът Александър Лукашенко заминава за Москва. И се надява да убеди колегата си Владимир Путин, че контролира кризата у дома.

 

Според очевидец полицията е задържала най-малко 40 души само в първия час на протеста в съботния ден.

 

Миналата седмица Мария Колесникова беше закарана на украинската граница, след като според очевидци била отвлечена от маскирани мъже в центъра на Минск.

Тя осуети експулсирането си от Беларус в Украйна, като скъса паспорта си.

Сега е задържана в Минск по обвинение в опит за незаконно вземане на властта.

38-годишната Колесникова е член на ръководството на координационния съвет, който се стреми да договори мирно предаване на властта в Беларус. Срещу нея са повдигнати обвинения в опит да свали Лукашенко.

 

Колесникова е близка съратничка на 38-годишната Светлана Тихановска, която се класира втора на президентските избори преди повече от месец, според оспорваните официални резултати.


.
Снимка: БГНЕС

 

Привържениците на Тихановска заявяват, че тя е истинската победителка на вота от 9 август. В петък тя отпразнува рождения си ден в литовската столица, където избяга след гласуването. Тихановска говори пред неколкостотин беларуси, живеещи в Литва. Тя призна пред сънародниците си, че докато е била в Беларус, непрекъснато се е страхувала - от обиск и от задържане, иформира Вести.БГ.

 

В интервю за интернет портала tut.by, публикувано в петък, Тихановска каза, че е възможно да бъде избран нов състав на ръководството на координационния съвет на опозицията. Тя посочи,че малцина от членовете на ръководството са още на свобода и се обсъжда как да се работи оттук нататък.

 

Първият дипломат на ЕС Жозеп Борел обяви в изявление, че общността съжалява за ескалацията на насилието в Беларус и ще наложи санкции на физически лица, отговорни за изборните измами, насилието и разправата с мирните протести.

Министрите от ЕС обмислят санкции срещу високопоставени длъжностни лица в Беларус. Борел каза още, че блокът ще предприеме по-нататъшни рестриктивни мерки, ако е необходимо, без да уточни какви може да бъдат.

 

Борел посочи, че ЕС съжалява за принудителното изгнание на членове на политическата опозиция, което показва все по-открито незачитане на върховенството на закона.

 

През миналите почивни дни десетки хиляди хора участваха в протестен марш в Минск, който включваше и демонстрация пред официалната резиденция на Лукашенко. Някои наблюдатели смятат, че множеството е надхвърляло 100 000 души.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 4526 |12.09.2020 Гореща точка - Беларус: Десетки арестувани на антиправителствен протест . 17| 4653 |10.09.2020 Гореща точка - Беларус: Дипломати спасиха писателката Светлана Алексиевич от арест . 17| 6065 |07.09.2020 Гореща точка - Беларус: Вижте защо оборотът на кафене скочил със 10 000% . 7| 4315 |05.09.2020 Гореща точка: Беларус. Брюксел с крачка назад за санкциите над Лукашенко

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads