Реклама / Ads
12| 5514 |26.11.2020 НОВИНИ

Гореща точка: Беларус. Москва натиска Лукашенко за конституционната реформа

.
Източник: БГНЕС
Външният министър на Москва Сергей Лавров призова Александър Лукашенко да изпълни поетите си ангажименти и да задейства конституционната реформа, за да потуши бушуващата политическа криза в страната.
 

Минск се тресе от протести вече месеци наред. Гражданите са недоволни от преизбирането на Лукашенко за президент на Беларус. Основните твърдения са за изборни измами с цел Лукашенко да затвърди диктатурата си. Беларуският президент спечели 80% от вота, но се смята, че резултатите са били манипулирани. 


Лукашенко управлява вече 26 години. След изборите и въпреки протестите той дори встъпи в длъжност по време на тайна церемония. Периодично се стига до сериозни сблъсъци между демонстрантите и полицията. Има хиляди ранени, списъкът със задържаните наброява стотици. Има и загинали. 


Лукашенко се изправи пред призивите да си тръгне от властта на 9 август. На 14 септември по време на разговори с руския президент Владимир Путин обеща да реформира конституцията на страната. Лукашенко упорито отрича твърденията за манипулация на изборите или получаването на 1.5 милиарда заем от Кремъл, чиято политическа подкрепа е от съществено значение за оставането му на власт. Лукашенко заяви, че избори ще има само след промени в основния закон. 


Политическите опоненти обаче определят хода като “тупане на топката”. Реформите така и не станаха факт. 


“Както президентът Владимир Путин вече няколко пъти е отбелязал, имаме интерес да видим тези инициативи в действие”, посочи Сергей Лавров по време на разговорите си с Лукашенко.


Не става ясно обаче кои са другите “инициативи”, които желае да види Москва, информират от агенция “Ройтерс”. 


Русия отдавна се стреми към по-тясна интеграция с Беларус, но Минск се съпротивляв. Основните страхове са, че Москва ще се опита да погълне по-големия си съсед, в който СССР доминираше.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3937 |17.11.2020 Гореща точка: Беларус. 100 дни от началото на бунта срещу Лукашенко . 6| 3920 |16.11.2020 Гореща точка: Беларус. Задържаха над 1000 протестиращи срещу Лукашенко . 14| 4413 |13.11.2020 Гореща точка: Беларус. ЕС плаши с още санкции заради смъртта на протестиращ . 3| 4157 |10.11.2020 Гореща точка: Нагорни Карабах. Армения и Азербайджан подписаха примирие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads