Реклама / Ads
78| 23123 |25.01.2022 НОВИНИ

Говори Кремъл: Ще сложим край на разширението на НАТО, защитаваме руския свят

.
Армейско настроение...
Тази сутрин е започнало разширено съвещание на ръководството на Министерството на отбраната на Русия по повод ситуацията с НАТО, САЩ и Украйна. Публикуваме текстове от прокремълските официози без редакторска намеса и съкращения. Всеки ден статии във Фрог нюз са обект на тролски попълзновения и атаки, което възприемаме като част от хибридната война. Да ги видим сега.
 

Официалният сайт на Министерство на отбраната на РФ

„Продължава влошаването на военнополитическата обстановка в света. Напрежението нараства по западните и източните граници на Русия. Съединените щати изграждат военно присъствие край руските граници. В страните от Източна Европа американските части с общ брой около осем хиляди военнослужещи са разположени на ротационен принцип. В групировката на американските войски на територията на Федерална република Германия беше пресъздадено командването за унищожаване на огъня в „театъра“ на действие. До 1991 г. отговаряше за използването на ракети със среден обсег. Сформирана е "многосферна" бригада, която се предвижда да бъде въоръжена с различни системи ударно ракетно оръжие. В Полша се създава инфраструктура за настаняване на американската бронирана бригада, завършва се създаването на противоракетната система Aegis Ashore. В Румъния подобно съоръжение за противоракетна отбрана вече е на бойно дежурство. Разгръщането на тихоокеанския сегмент от американската глобална система за противоракетна отбрана продължава. За провеждане на операции и контрол на океанските комуникации в Северния Атлантик и Арктика, в Норфолк е създадено съвместно командване на съюзниците на НАТО. Съединените щати и НАТО целенасочено увеличават мащаба и интензивността на обучението на войските край Русия. Все по-често в тях се включва стратегическа авиация, която извършва условни изстрелвания на ядрени ракети по нашите обекти. Броят на полетите им близо до руските граници се е увеличил повече от два пъти. НАТО обръща специално внимание на прехвърлянето на войски към източния фланг на алианса, включително от континенталната част на САЩ. По време на ученията се отработват различни варианти за използване на коалиционни групировки срещу Русия с участието на извънблокови държави – Грузия, Молдова и Украйна. Желанието на Северноатлантическия алианс да включи украинските въоръжени сили във военните си дейности представлява заплаха за сигурността, като се имат предвид опитите на Киев да реши проблема с Донбас със сила. Военното развитие на територията на Украйна от страните от НАТО продължава“.






РИА Новости

Сенатор Алексий Пушков коментира в своя Telegram профил призива на секретаря на Съвета за национална сигурност и отбрана на Украйна Алексий Данилов към медиите за намаляване на градуса около ситуацията със сигурността. По време на брифинг, проведен преди ден, Данилов се оплака от голямото количество "паравоенна измислица в медиите" и помоли журналистите да не сеят паника в страната.

 

„Забележително е как американските, а след тях и украинските медии надуват паника, несъмнено с подкрепа отгоре, а от другия „връх“ – от Съвета за национална сигурност и отбрана – се опитват да я потушат. Киев, различни „партии“ явно действат в рамките на властите, борят се за влияние и решаваща роля в определянето на хода на събитията“, казва Пушков.

 

В последно време западните медии все по-често съобщават за подготовката на Москва за „инвазия“ в Украйна. Руската страна многократно ги опровергаваше и подчертаваше, че подобни изявления се използват за активиране на войските на Северноатлантическия блок в близост до неговите граници. Алиансът увеличава доставките на оръжие за Украйна, където броят на западните инструктори се е увеличил. Според външния министър Сергей Лавров това може да провокира украинските власти "към военни авантюри", което представлява пряка заплаха за сигурността на Русия. Освен това НАТО излезе с официално изявление, в което потвърди засилването на присъствието си в Източна Европа – противно на исканията на Москва и на диалога за гаранции за сигурност.
 




ТАСС

Дори след няколко кръга от преговори за гаранции за сигурност на Русия, на Запад все още има оживени спекулации за това „какво има в ума на Владимир Путин“. Това изглежда странно, тъй като самият президент на Русия, както обикновено постъпва, ясно обясни всичко. Още на 18 ноември 2021 г., на разширено заседание на руското външно министерство, той нареди да се поддържа „известно напрежение“ по западните граници на страната, но в същото време да не се допусне възникването на „какъвто й да е конфликт, от който няма нужда". Путин каза също, че трябва да се гарантира сигурност на руския свят.

 

В същото време Путин предложи дипломатите „да се стремят към предоставянето на сериозни дългосрочни гаранции на Русия, за да гарантират нашата сигурност в [западна] посока“. В изпълнение на тази инструкция руската страна представи добре известни писмени предложения под формата на проекти на два правно обвързващи международни документа. Не се очаква инвазия на Русия – това се подчертава постоянно. Няма да нападаме Украйна, вече сме го казали, - казва още Путин. Това отново следва от нагласата на президента да избягва конфликти.

 

Но наистина се предвиждат "военно-технически мерки" за принуждаване на партньорите към мир. Както руските дипломати са посочили достатъчно ясно, ако Западът отново се опита да игнорира или „бъбри несериозно“ легитимните усилия на Русия за гарантиране на собствената си сигурност, то след време точният брой руски системи ще се появят на правилните места, с което Западът ще трябва да се съобразява. В същото време споровете на западните анализатори - поне за това дали САЩ и НАТО могат да затворят вратите на алианса за Украйна, Грузия и Молдова, най-малкото дали Русия може официално да признае самопровъзгласилите се ДНР и ЛНР или дори "приложения Донбас" - сами по себе си изглеждат поучителни и полезни.






Британският политолог Анатол Ливен, в името на „премахването на заплахата от война в Европа“, се обърна към френския президент Макрон с пряк призив: „Макрон, кажи „не“ (френски – „не“) за разширяване на НАТО в Украйна!". Според коментатора за Еманюел Макрон това би било действие в духа на великия му предшественик Шарл дьо Гол. След разпадането на СССР времето за подобни дискусии е отдавна назряло. Но по-добре късно, отколкото никога. Оттогава Западът упорито възстановява европейската архитектура за сигурност, за да отговаря на своите нужди, игнорирайки законните интереси на Русия. Сега тя най-накрая реши да сложи край на това и изложи свои собствени искания, основани на принципа на неделимостта на сигурността.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 68| 7973 |24.01.2022 Кремъл: Украйна ни напада! Или как абсурдът и лъжата станаха политика . 7| 4060 |24.01.2022 Анализатор: В преговорите САЩ-Русия Украйна е в ролята на умрял кон . 18| 3073 |21.01.2022 Външно отговори на Москва: Уважавайте осъзнатия избор на България . 23| 3238 |21.01.2022 Проф. Стоянов: Българинът не вярва в науката, защото не се доверява на официалните говорители – политиците

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads