Реклама / Ads
0| 2262 |08.05.2024 НОВИНИ

Говорител на ЕК: ЕС няма общо становище дали признава Путин за президент на Русия

.
Руският държавен глава Владимир Путин Източник: БГНЕС
ЕС няма общо становище, с което да казва, че Владимир Путин не е признат за законен президент на Русия. Това каза днес говорител на Европейската комисия на пресконференция в отговор на въпроси.
 

ЕС не е в положение да признава изборите (в дадена страна), това решение е в ръцете на отделните европейски държави. Когато държавите в ЕС единодушно заявят, че възприемат някого като законен представител на отделна държава - както за Башар Асад в Сирия или Александър Лукашенко в Беларус - те правят изявление. В случая с Русия няма общо становище на ЕС, което да казва, че Путин не е признат за законен президент", уточни говорителят.

 

По думите му фактът е, че Путин управлява в Кремъл, откъдето се взимат решенията за едно от най-жестоките и кървави нападения в новата европейска история - срещу Украйна.





Той посочи освен това, че ръководителят на представителството на ЕС в Москва и голямо мнозинство от държавите в ЕС не са участвали в церемонията по полагането на клетва от Путин вчера. Много ясно ЕС заяви как възприема тези избори, както и че безусловно подкрепя Украйна, каза говорителят. Участието на няколко дипломати в протоколно събитие изобщо не е в противоречие с общата позиция на ЕС да продължи подкрепата си за Украйна срещу незаконното руско нападение, предприето от Путин. Събитието беше протоколен въпрос, голямо мнозинство от държавите в ЕС решиха да не участват, каза още говорителят.

 

Това не е първият път, когато ЕС не успява да действа единодушно. Държавите, които бяха представени, имаха своите причини и избраха равнището, на което да участват. Решението беше на държавите от ЕС. Става дума за международна политика и двустранни отношения. Държавите определят двустранните си отношения, категоричен бе представителят на ЕК.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 7843 |08.05.2024 "Виртшафтсвохе": Инфлацията в България се дължи на балон при недвижимите имоти . 1| 2406 |08.05.2024 "Политико": ЕС ще купи оръжие със замразени руски 3 млрд. евро за Украйна . 12| 3001 |08.05.2024 Проф. Келбечева: Съветизацията връща България назад в развитието. Платили сме на СССР до 3/4 от националния доход . 0| 6079 |08.05.2024 Иван Димитров за ФрогНюз: Областните управители са като футболните треньори, ходят си с оставката в джоба

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads