Реклама / Ads
2| 2749 |20.08.2024 НОВИНИ

Градушки удариха части от страната. Какво да правим при гръмотевични бури?

.
Градушката в Смолянско
Обилни валежи паднаха във вторник в западните и централните райони на страната. В някои части на Централна България валежите бяха временно поройни, с мощни пориви на вятъра и градушка.
 

Според радарите на Агенцията за борба с градушките в ранния следобед гръмотевичната активност е била интензивна от двете страни на Централна Стара планина, както и в Родопите, предаде NOVA.







Мощна буря премина над смолянското село Славейно. Улиците са се превърнали в река. Няма данни за по-сериозни щети. За кратко е имало прекъсване на електричеството.

 

Националният институт по метеорология и хидрология (НИМХ) издаде за днес предупреждение от първа степен - жълт код, за гръмотевични бури и за значителни валежи в 13 области в Западна и Централна България. В областите Велико Търново, Русе и Силистра предупреждението е за горещо време.

 

Експертите припомнят, че при разразяване на гръмотевична буря човек трябва веднага да потърси подслон. В случай, че се намирате в планината, е необходимо да напуснете върховете, билата и откритите пространства.

 

Съветите на МВР през последните години винаги са били при възникване на бедствие незабавно да бъде подаден сигнал на тел. 112.

 

На оператора трябва да съобщим име, адрес и друга информация, свързана с бедствието. Ако не разполагаме с телефон, трябва да предупредим за опасността в общината или в кметството на най-близкото населено място.

 

Ако се намираме у дома и се случи наводнение, трябва незабавно да изключим газта и електричеството и да поставим на възможно най-високото място всички по-ценни предмети. Добре е да имаме предварително приготвена „чанта за оцеляване”, която да съдържа вода, консервирана храна, фенерче, ножовка, съдийска свирка, лични документи общи и специфични лекарствени препарати.

 

Когато не сме в състояние да се евакуираме от сградата, за да защитим живота си е добре да се преместим на най-горните етажи или на покрива

.



Ако водната стихия ни завари извън дома и се намираме близо до корито на пълноводна река или в дере, незабавно трябва да се отдалечим и да застанем на най-близкото възвишение.

 

Не трябва да заставате под/над мостове, подлези, надлези и др. Не трябва да се пресичат бързо течащи и залети площи, освен ако сме сигурни, че водата е до коленете ни. При предприемане на подобни действия е добре да има подсигуряване с помощно въже.

 

При пътуване с моторно-превозно средство е препоръчително да се спре на възможно най-високото и безопасно място и да се изчака спадането на нивото на водата.

 

Правила за поведение при гръмотевични бури

 

Ако сте вкъщи или на работното място, трябва да изключите от мрежата телевизора, кабела от външната антена, компютъра и останалите електрически уреди. Затворете вратите и прозорците. Стойте далеч от чешми, балконски врати, прозорци.

 

Ако се намирате сред природата, постарайте се да застанете далеч от високи дървета и самотно стърчащи канари. Ако наблизо има сух предмет, седнете върху него. Не лягайте и не докосвайте земята с ръце. Клекнете, като плътно прилепите крака. Наведете главата си надолу и притиснете колене до гърдите си. Със скръстени ръце обхванете глезените на краката. Дръжте се на разстояние от съседа си.

 

Ако сте на колело, слезте от него. Не се хващайте и не дръжте метални предмети, те привличат гръмотевиците. Отдалечете се от електропроводите за високо напрежение. Стойте настрани от метални конструкции, огради, парапети и други метални заграждения.





Сред природата подходящи места за подслоняване са пещерите. Застанете най-малко на 3 метра навътре от входа и се старайте да има поне метър свободно пространство от двете ви страни. Не се подслонявайте близо или под надвиснали скални маси.

 

Ако бурята ви изненада в река, езеро или басейн незабавно излезте от водата и се отдалечете. В случай че сте с лодка или сърф в морето бързо тръгнете към брега.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 11051 |20.08.2024 Стотици служители в хотели и ресторанти у нас работят без трудов договор . 1| 2231 |20.08.2024 Европейската комисия взе мерки - иска България да обясни за забраната на "ЛГБТ пропаганда" в училище . 17| 8876 |20.08.2024 Докато Радев ни тласка към Русия и Северна Корея, губим милиарди и тънем в безводие . 0| 4416 |20.08.2024 Воден режим и в община Севлиево. До седем от малките населени места вода ще стига само в събота

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads