Реклама / Ads
29| 4904 |15.09.2013 НОВИНИ

Граждански сдружения искат законови промени, за да участват в политиката

.
Източник: Булфото
Национален форум „Обединение” проведе първата си национална среща, на която бяха очертани целите и вижданията на сдружението. В него участват над 40 граждански организации, които настояват протестите срещу управлението да се превърнат в постоянен граждански натиск.
 
Форумът беше създаден през февруари от представители на различни организации, обединени с участието си в протестите срещу властта. Едно от основните искания на „Обединение” са промените в изборните кодекс, обясни Иван Стамболиев.

 „Необходими са промени в Изборния кодекс и включване в неговите разпоредби на изискване минимум една трета от изборните комисии да се представят и на гражданските сдружения. Нужни са законови текстове, които да позволят участието на гражданските организации в изборите чрез сформирането на граждански листи. Изграждане на обществени съвети към всички държавни, областни и общински институции, чрез които да се прилага ефективен граждански контрол и пресичане на корупционните практики и неизгодните сделки за държавата”, допълни Стамболиев. Друга важна сфера, в която има нужда от рязка промяна според обединените граждански организации, е образованието. Димитър Томов заяви, че приоритет трябва да имат проблемите в просветната област и особено тези с липсата на ромска образованост.

„В момента българската Конституция се нарушава всеки ден по отношение на това изискване, записано в нея, че основното образование е задължително. Какво друго, ако не безсилие, е това, което казва министър Анелия Клисарова, че от 73 000 родени деца, които трябва да постъпят в първи клас, постъпват 63 000 и държавата не знае тези 10 000 къде са", уточни Томов. Като останали цели на национален форум „Обединение” бяха очертани връщането на български деца от чужбина и осигуряването на подкрепа за малкия и средния бизнес. Участниците в срещата бяха категорични, че няма да създават партия.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 11| 5281 |12.09.2013 САЩ искат 8000 либийски войници да се обучават в базите ни . 34| 5198 |11.09.2013 Контрапротестиращите искат Маргарита Попова за президент . 24| 5554 |08.09.2013 БСП обещават социален пакет, ГЕРБ искат вот на недоверие . 23| 5068 |03.09.2013 Протестна мрежа: 80% от хората искат предсрочни избори

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads