Реклама / Ads
1| 6142 |14.03.2014 НОВИНИ

Гривни следят 180 освободени затворници

.
180 предсрочно освободени затворници ще бъдат следени с електронни гривни, съобщи шефът на дирекция “Изпълнение на наказанията” Митко Димитров. Гривните ще бъдат заключени на ръцете или глезените на осъдени и пуснати под пробационен надзор, на които е наложено “ограничено придвижване” или “задължителна регистрация.”
 
Електронното наблюдение е по проект на правосъдното министерство със средства от Норвежкия механизъм. То ще струва 585 хиляди евро и ще продължи две години, пише "Труд".

" Електронният контрол на един затворник с гривна ще струва 4,70 лв. на ден. Фирмата доставчик на гривните е сред най-добрите в ЕС, централата е във Великобритания. У нас през 2009-2010 г. е бил осъществен за пръв път подобен проект. По него са следени 10 правонарушители. Резултатите са били отлични, затова сега получаваме по-голямо финансиране", каза шефът на затворите.

"Системата е съставена от две устройства - за персонална идентификация и стационарно, които са свързани с Център за наблюдение - обясни пред "Труд" експерт. - Първото е всъщност гривната, която се носи от следения човек, а второто прилича на телефон и се намира у дома му. В гривната има приемник и предавател. Каишката е от оптично влакно, в което непрекъснато циркулира светлина. Предавателят излъчва към "телефона" сигнали, отчитащи присъствието на затворника, както и опитите гривната да бъде свалена или срязана. От своя страна стационарното устройство комуникира непрекъснато с гривната и засича дали закононарушителят напуска позволената му територия. Това не е джипиес система, която да използва спътник, за да локализира обект в някаква географска точка. Тя обхваща определен периметър.

Идеята е да се наблюдава лицето, когато например напуска дома си въпреки забраната. Стационарното устройство също "усеща", ако някой се опита да го премести или да го развали. То отчита и най-леко движение. Дори ако токът спре, издържа в режим на работа до 48 часа. Чрез него Центърът за наблюдение може да се свърже като по истински телефон с контролираното лице и обратното.


Гривната може да се прилага и за пратени под домашен арест, допълниха надзиратели. Според тях тя спестява труд и пари, като дава почти 100% гаранция че арестантът се намира там, където е пратен от съда.

"Голяма част от българските затвори са пренаселени и в този смисъл гривните са много полезни", казва Митко Димитров. Той добави, че чрез Норвежкия финансов механизъм се подобряват условията в местата за лишаване от свобода в Плевен, Ловеч, Варна, Бургас и Сливен.

100 млн. лева бил бюджетът на дирекцията за изпълнение на наказанията. Основната част от него била за изхранване на затворниците. 600-700 лв. на месец струвала издръжката на всеки от тях.

Сега в затворите има 9000 души. 166 са с доживотни присъди.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 6068 |29.11.2013 Освободеният шеф на НЕК ще отговаря за "Южен поток" . 10| 5528 |09.10.2013 Освободени са арестуваните от снощния протест . 148| 7591 |25.04.2013 М. Найденов хвърли бомба: Целият МС знаеше, че ни подслушват и следят . 4| 4944 |16.04.2013 Без определени нагласи 220 наблюдатели следят за измами на 12 май

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads