Реклама / Ads
4| 2338 |01.08.2024 НОВИНИ

Грузинският министър-председател зове за рестартиране на отношенията със САЩ

.
Грузинският министър-председател Иракли Кобахидзе Източник: БГНЕС
Грузинският министър-председател Иракли Кобахидзе предложи "рестартиране" за подобряване на отношенията със САЩ, информира Ройтерс, като цитира грузинската осведомителна агенция Интерпрес нюз.
 

Ройтерс посочва, че това предложение е отправено, след като Вашингтон спря временно помощ от над 95 милиона долара поради опасения от отстъпление от демокрацията в Грузия.

 

През пролетта страната изпадна в криза около прокарването на закон "за чуждестранните агенти", който днес влезе в сила. Опозицията и Западът смятат за краен закона, който изисква организациите, получаващи повече от 20 % от финансирането си от чужбина, да се регистрират като "агенти на чуждо влияние".





"Знаете, че през последните три-четири години много неща се объркаха, така че отношенията ни със САЩ се нуждаят от рестартиране. Ние сме напълно готови за това, най-важното е да планираме следващите стъпки", подчерта Кобахидзе.

 

Управляващата партия "Грузинска мечта – Демократична Грузия" е на мнение, че законът за "чуждестранните агенти" е необходим за защитата на националния суверенитет. Прекратяването на американската помощ, което държавният секретар Антъни Блинкън вчера обяви, е резултат от прегледа на двустранното сътрудничество, представен през май, наред с визовите ограничения срещу някои грузински граждани.

 

"Антидемократичните действия и лъжливи твърдения на грузинското правителство са несъвместими с нормите за членство в ЕС и НАТО", категоричен бе Блинкън и уточни, че Вашингтон ще продължи да оказва известна помощ на Грузия, която в миналото е поддържала силни връзки със Запада.

 





Кобахидзе повтори твърденията на правителството, че подобни ограничения са равносилни на "изнудване" и обсъждането на допълнителни санкции срещу Грузия би имало "обратен ефект".

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 2353 |01.08.2024 Нов пожар пламна край Благоевград! Огън гори между Стара Кресна и симитлийското село Сенокос . 1| 2279 |01.08.2024 Фрагменти от свалени дронове раниха бивш руски депутат, превърнал се в яростен критик на Кремъл . 1| 2250 |01.08.2024 Депутатите решиха да се създаде е-система за медици в риск . 0| 2257 |01.08.2024 Безработицата в България остава 4,5% през юни

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads