Реклама / Ads
8| 3095 |03.06.2023 НОВИНИ

Хамид Хамид: Не подкрепяме правителството, а конституционната реформа

.
Хамид Хамид
Не вярваме на участниците в създаването на правителство с втория мандат, защото и двете страни са излъгали своите избиратели, каза днес пред БНТ депутатът от ДПС Хамид Хамид. Той подчерта, че движението няма да подкрепи кабинета и ще гласува против състава му в парламента.
 

Хамид уточни, че по време на разговорите с "Продължаваме промяната - Демократична България" и ГЕРБ-СДС в петък единствената тема на разговор е била конституционна реформа, базирана на проект за промени в основния закон, подготвени от ДПС. Депутатът подчерта, че по време на срещите изобщо не е търсена подкрепа за кабинет. Първите две по численост парламентарни групи няма и нужда от допълнителни гласове, тъй като техните са достатъчни за избирането на правителството с премиер Николай Денков.


"Ако видим опити за овладяване на различни институции или чистки в администрацията, ще попречим на това управление, като използваме всички механизми на една опозиционна партия", каза народният представител.


Темата беше коментирана и от "Продължаваме промяната - Демократична България". "Винаги сме заявявали, че ще водим разговори с всички парламентарни групи за конституционна реформа. Това беше единствената цел на срещите с групата на ДПС вчера", заявиха от формацията на своята фейсбук страница.


"Разговаряхме, докато всички медии бяха в парламента и наблюдаваха какво се случва. А съставът на кабинета "Денков-Габриел", който обявихме вчера, не оставя място за спекулации, че някой извън отговорните за съставянето на правителство може да кадрува в него", посочват от политическата сила.


Хамид Хамид смята, че участието на ДПС в промените в конституцията ще е гаранция, че съдебната реформа се извърши съгласно Конституцията и законите на страната. "Има си ред, по който се назначават държавни служители и той не включва съгласуване с посолства. Този въпрос не стои пред нас в момента", посочи депутатът в отговор на въпрос.


Той даде да се разбере, че на срещите не е коментирани свикване на Велико народно събрание, тъй като предлаганите от ДПС промени в Конституцията не изискват такова.


"До момента не са ни давани обещания, не сме и настоявали всички предложения да са наши. Ще има следващи срещи по тази тема, за да вървим напред", каза още Хамид.


Според него към момента няма условия да се иска импийчмънт на Румен Радев.

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 2655 |13.05.2023 Румен Гечев от БСП: Нямаме намерение да подкрепяме правителство на ГЕРБ . 1| 2583 |19.04.2023 Хамид Хамид: Засега ДПС е опозиция на сформираното ад хок мнозинство . 7| 2776 |13.04.2023 Вашингтон към Киев: Ще подкрепяме Украйна толкова дълго, колкото е необходимо . 3| 2887 |03.04.2023 Шолц: Подкрепяме Румъния за Шенген

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads