Реклама / Ads
11| 7325 |15.03.2016 НОВИНИ

Хар. Александров: Манифести и апели звучат революционно, но...

.
Антоанета Христова и Харалан Александров
Задачата на роящите се апели и манифести в публичното пространство е да ни разтревожат, развълнуват, ядосат, да изострят усещането за дисхармония между индивида, неговата идентичност, неговата версия за това какво означава да си достоен гражданин или да си добър българин, европеец или да си евразиец, да се чувстваш сигурно и комфортно в своята страна”. Това каза социалният антрополог Харалан Александров.
 
Авторите на подобни текстове “добре се справят”, добави  в “Още от деня” Александров.

По повод революционните идеи в тях той коментира, че “със сигурност всеки политик, който прецени, че революционната стойка, революционният патос ще му свършват работа, моментално ще се превърне в революционер”. Според него дори Радан Кънев е “много близо до революционното действие”, което е “впечатляващ успех” “за толкова консервативни и десни убеждения”.

Според политическия психолог Антоанета Христова тези апели звучат революционно, “защото през последната година убеждението на почти всеки един, който живее на тази територия е, че нещата отиват главоломно надолу и че демокрацията, държавата и цялата система, които функционират в момента, са във висока степен на опасност”. В същото време те не виждат политическа алтернатива, която да даде разрешение на страховете им, властта не предлага нов вариант, който да даде някакъв изход, отбеляза тя.

Усещането за песимистично срутване без изход се случва на фона на процесите в Европа, на процесите в света. Всички системи на стрес-теста, на които са подложени в момента, дават боксуване. В тези условия се поражда търсене, дори и сред политиците, и сред лидерите, които са в момента на власт. Затова чрез подобни революционни текстове се пробват настроенията на хората, обясни Христова.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 5114 |11.11.2015 Харалан Александров: Менторско е отношението на Вартоломей към България . 0| 4193 |04.11.2015 Президентът апелира за диалог в сектор Сигурност . 0| 4644 |25.10.2015 Харалан Александров: Копнежът по властта е по-голям от този по отбраната . 0| 7974 |26.07.2015 Х. Александров: Изумително ловко ДПС мина към печелившите

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads