Реклама / Ads
5| 3676 |11.09.2024 НОВИНИ

Харис VS. Тръмп: Дебат без ясен победител, но по изречени лъжи единият кандидат "поведе" яко /видео/

.
Източник: скрийншот
С поредица от взаимни нападки Камала Харис и Доналд Тръмп преминаха през първия си дебат по-малко от два месеца преди президентските избори в САЩ, а кампанията на вицепрезидента вече даде заявка, че не иска да е последен.
 

В него Харис невинаги отговаряше конкретно на въпросите за политиките си, но успя да задържи инициативата пред бившия държавен глава, който не успя да фокусира кампанията си след нейното издигане като кандидат и на дебата повтаряше неверни твърдения, поставяйки под въпрос подкрепата на САЩ за Украйна.

 

Когато излязоха на подиумите в Националния конституционен център във Филаделфия, вицепрезидентът на Демократическата партия Камала Харис и бившият президент Доналд Тръмп си стиснаха ръцете – за изненада на мнозина. Но любезностите скоро приключиха.

 

В рамките на няколко минути 78-годишният Тръмп я нарече „марксистка“, а също така невярно заяви, че тя и президентът Джо Байдън са позволили „милиони хора да се влеят в страната ни от затвори и арести, от психиатрични клиники и лудници“.

 

59-годишната Харис отговори на голяма част от крайните изрази на Тръмп с усмивка и поклащане на глава, след което отвърна на удара, като посочи, че той е осъден престъпник и го нарече „краен“.

 

Отхвърляйки хвалбите на Тръмп, че е постигнал безпрецедентни успехи като президент, тя каза, че в действителност „това, което направихме, е да разчистим бъркотията на Доналд Тръмп“.







Има две различни виждания за САЩ: едната е обърната към бъдещето, другата – към миналото. Вярвам, че американските граждани знаят какво е общото между нас и какво ни разделя. Но независимо от това, ние трябва да работим заедно, посочи вицепрезидентът и кандидат на демократите за президент Камала Харис по време на предизборния дебат с опонента си Доналд Тръмп, подкрепен от Републиканската партия.

 

След това Харис, вицепрезидент и кандидат на демократите за президент, изброи за какво ще се бори, ако стане президент. В изброяването си тя посочи защитата на правото на жените на аборт, нещо, по което с Доналд Тръмп имаха различия по време на дебата.







Тя отбеляза, че когато е била прокурор, никога не е питала жертвата дали е демократ или републиканец. Задавала им един и същи въпрос: „Добре ли сте?“ В края на финалното си изказване Камала Харис обеща да бъде президент на всички американци. В заключителната част от своето изложение Доналд Тръмп атакува Камала Харис, отбелязвайки, че тя заявява какво ще прави тепърва, а не отговаря на въпроса защо още не е свършила тези неща – защо не е подобрила положението на границата, защо не е създала работни места. Той подчерта, че САЩ са залязваща сила, която си няма идея какво става около нея и ще вкара света в Трета световна война.

 

По време на дебата Тръмп обвини Камала Харис, че тя е трябвало да проведе такава дипломация, че Русия да не нахлува в Украйна. Според него тя не се е справила, тъй като била много слаб вицепрезидент. CNN изчисли колко пъти всеки от участниците е излъгал по време на дебата. Оказва се, че Тръмп е излъгал над 30 пъти, а Харис – само веднъж. По този показател сегашният вицепрезидент на САЩ е с няколко червени точки напред.

 

Тръмп заяви, че подкрепя незабавно мирно решение на войната в Украйна. Харис обаче контрира с това, че ако зависеше от Тръмп, Путин щеше вече да е в Киев и оттам да наблюдава Европа. Тя подчерта, че Украйна е независима и свободна държава, и САЩ ще продължат да помагат, за да се защити срещу Русия и да остане независима.







Дебатът беше ключов шанс за Харис да се представи на повече избиратели, след като се включи в надпреварата едва преди по-малко от осем седмици, когато 81-годишният Байдън внезапно се отказа. Тръмп кацна със самолета си – наречен Trump Force One – малко повече от два часа преди дебата, докато Харис пристигна в източния град в понеделник.

 

Напрежението вероятно беше по-голямо за Харис – първата жена, чернокож и южноазиатски вицепрезидент на Америка, тъй като тя участва в първия си президентски дебат. И двамата кандидати се борят да бъдат възприемани като защитници на промяната.

 

Любимият лозунг на Харис е „Няма да се върнем“ към хаоса от годините на Тръмп, докато Тръмп се стреми да определи Харис като отговорна за много от непопулярните политики в администрацията на Байдън. Според правилата дебатът се провеждаше без публика, а микрофоните на съперниците трябваше да бъдат включени само когато им дойде ред да говорят, за да се избегнат прекъсвания.




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3399 |11.09.2024 Проливен дъжд и гръмотевици на изток. След обяд от запад валежите ще отслабват и спират . 4| 2688 |10.09.2024 Броени часове до дебата Харис - Тръмп: Какво знаем досега? . 1| 3221 |10.09.2024 Керемедчиев: Имахме огромен шанс, който пропиляхме. България трябваше да предложи само един еврокомисар . 0| 2867 |10.09.2024 Футболен съдия с решаваща намеса при катастрофа на магистрала "Тракия"

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads