Реклама / Ads
18| 12547 |17.06.2024 АКТУАЛНО

Хибридна война: Руската пропаганда се разпространява из цяла България за една секунда

.
Източник: Peter Schrank
Руската пропаганда след началото на кремълската инвазия в Украйна през 2022 година значително е засилила своето присъствие както в България, така и сред централно европейските държави, като целта ѝ е Украйна да бъде дискредитирана, а действията на Русия релативизирани. Това се посочва в изследване на намиращата се в Одеса неправителствена Лаборатория за изследване и анализ на информацията.
 

Пред БНТ Игор Карпеченко, ръководител на тази организация, представя основните изводи от изследването "Руската дезинформация в информационното поле на България: украинското измерение" и коментира не само разпространяването на кремълската пропаганда в България, но и в Чехия.





"Наистина, ние през 2023 година, проведохме мащабно изследване за това каква е руската пропаганда и дезинформация и по какъв начин попада в българското информационно пространство. Съсредоточихме се само върху това, което се отнася за Украйна. Когато извършихме анализа ни, останахме много учудени от факта, че Русия е успяла да направи в България толкова мащабна и уникална структура за разпространение на фейкове, дезинформация и пропаганда, която покрива за една секунда страната", разказа Карпеченко пред журналистът Николай Кръстев.

 

"Мащабът на тази структура се разпростира върху 6,5 милиона души, населението на България не е много. Ужасихме се, защото се оказа, че това е структура, в която влизат голямо количество от онлайн средствата за масова информация, а също така и определени български политици. Не знам дали мога да ги назова и да посоча към коя политическа сила принадлежат. Те също участват в конкретни мероприятия за разпространение на дезинформация. Шокиращо е, защото това, с което се заливат българите през последните две години, плаши и вреди не само на двустранните взаимоотношения между България и Украйна, градени десетилетия, но заплашва и самата България, защото оказва влияние върху мислите, психологическото състояние на хората. Това е плашещо", смята Карпеченко.







Според изследването на неправителствената организация посланията на кремълската пропаганда в България формират антиукраински нагласи сред българските граждани, като например, че от Украйна идва радиоактивен облак, който се движил към Европа и в частност към България както и че украинското зърно е заразено.

 

"-В нашето изследване ние разгледахме няколко примера как се формира дезинформацията, за какво точно говори. Ярък пример за това е случай от май 2023 година, когато е създадена дезинформация за разпространението на радиоактивен облак от Украйна в посока на европейските страни. Руските отдели, които се занимават с пропаганда и дезинформация, използват частица истина, за да заблудят Европа и целия свят, че това наистина се случва. В Полша институтът “Мария Кюри” провежда постоянен мониторинг на радиоактивната обстановка в региона, по-точно в Източна Европа и всеки месец публикува данните на сайта си. Има няколко параметъра, но интересен беше параметърът бисмут Bi-2, който се образува в природата в резултат на разпадането на газ радон, издигащ се от земята. Всяка година, може би от последните десет години, има ежемесечна статистика и по някое време се наблюдават определени “скокове”. Учените ги обясняват с това, че е нормално явление, когато някъде е валяло, изпарявало се и т.н.

 

Какво правят руските отдели за информационно-психологически операции и разпространение на дезинформация и пропаганда?

 

"Взимат съобщението на полския институт и започват да говорят, че в Източна Украйна, в Хмелницка област, са били унищожени складове с боеприпаси, в които е имало боеприпаси с обеднен уран. Че са били дадени от Великобритания на Украйна за борба с бронетехника. През май месец с изявление излиза секретарят на руския Съвет за сигурност Патрушев и заявява, че радиоактивният облак вече се движи в посока на Европа и че вече е стигнал Полша, дори Полският институт го е съобщил. Тук се включват руските средства за масова информация и започват да развиват темата", каза Карпеченко.





"Включва се комплексна система, която се състои от три нива на средства за масова информация. В нея има няколко типа средства за масова информация. Първите са флагмани и са мащабни по обема на своята аудитория.Масово тиражират новината в продължение на деня през един час в българското информационно поле. След това информацията се подема от т.нар. потребители ботове във Facebook, които започват да тиражират информацията в контролирани групи. Има десетки групи, които наблюдавахме. Те се около 200 000 - 300 000 души от България.

 

Освен това тиражираната дезинформация се подема от българските политици, които освен че се изказват от трибуната на Народното събрание и заявяват, че има радиоактивен облак, правят обръщения до българското правителство с искане за обяснение: "Ето, вижте, идва радиоактивен облак, а вие нищо не правите и нищо не казвате. Имаме документи, които го потвърждават".

 

После се включва посолството на Руската федерация в София, което чрез страницата си тиражира съобщението на Захарова, която казва, че има радиоактивен облак: "Ето нашите данни". Тази комплексна система задейства историята около радиоактивния облак в България. Затова не е странно, че отзвук от тази дезинформация се усеща и през юли миналата година, когато президентът Зеленски трябваше да дойде в България и отново завъртяха същата информация. По-нататък информацията се използва, за да се разказва на българите, че украинското жито, слънчоглед са вредни, радиоактивни: "Ето, вижте, съществува информация". Наистина тези мащаби ни шокираха", казва Игор Карпеченко.


"Кремълската пропаганда си служи и с информационно-психологически операции в информационното пространство", казва той. Пример за това са информации за изчезването и предполагаемата смърт на бившия вече командващ на фронта ген. Залужни, която трябва да всее смут сред украинските военни, а сред българите, че няма нужда да се помага на Украйна, защото Залужни е убит и армията щяла да напусне фронта.





"Информационно-психологическата операция е един от елементите на информационните операции. Тя е елемент на хибридната война срещу населението на страната, с която се воюва. Насочена е най-вече към коригирането на информацията в информационното поле, към промени в психологическото състояние на населението и преформатиране и коригиране на възприятията. Фактически се осъществява изкривяване на действителността, в която живее населението на страната, срещу която се води информационно-психологическата операция.

 

Ако си припомните за споменатите моменти, за споменатия вече Залужни, за конкретно тази информационно-психологическа операция, която проведе Русия, то тя бе в навечерието на готвеното контранастъпление през пролетта и началото на лятото на 2023 г. Те измислиха историята със Залужни не само за да подкопаят готовността на украинската армия да отвоюва територията си, но и да се убедят българските граждани, че няма нужда да се помага на Украйна да защитава земята си. Няма нужда да се помага на Украйна, защото, както се вижда Залужни е убит, войската ще се разбяга, напразно ще си давате парите. Именно към това беше насочена тази информационно-психологическа информация - да се подкопае двустранното ни военно сътрудничество", казва Карпеченко.


Изследването на украинската неправителствена лаборатория има за цел да покаже пътя на пропагандата и как българското общество трябва да може да и противостои и да използва качествена и проверена информация.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 14| 45869 |16.06.2024 По путински: Когато руски бойни самолети нахлуват над други страни е разходка, но обратното е Третата световна . 0| 3003 |16.06.2024 Курбан Байрам - на мюсюлманския празник жените месят мекици, колят се животни, децата получават пари и лакомства . 0| 3994 |14.06.2024 Борисов ще е депутат от Пловдив, Пеевски-Кърджали, Петков-София, Костадинов - Варна, Нинова-Благоевград . 0| 3921 |13.06.2024 НАТО няма да влиза в Украйна и сменя името на мисията си там

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads