Реклама / Ads
1| 4421 |08.12.2023 НОВИНИ

Хиляди менори на фронта. Започна еврейският празник Ханука

.
Започна еврейският празник нa светлината Ханука. По традиция в продължение на 8 дни всяка вечер се пали по една свещ. Тази година обаче Израел ще празнува на фона на война.
 

Този древен осемдневен празник, който отбелязва поражението на Макавеите от Селевкидите, възстановяването на Храма в Йерусалим и възвръщането на суверенитета над земята на Израел, традиционно се отбелязва чрез ежедневно запалване на менора - осемразклонен свещник. Празникът се характеризира и с консумацията на мазни храни. Любими на израелците са суфганиот, вид поничка, пълнена с конфитюр или други сладкиши, и латки, които са пържени картофени палачинки, пише Themedialine.org.


Обикновено веселият празник, който обикновено е изпълнен с многобройни панаири, концерти и семейни събития в цялата страна, е възпрепятстван от продължаващия конфликт с Хамас в Газа. Въпреки това израелците правят всичко възможно, за да внесат светлина в този иначе мрачен период.


Инициативите включват публични събирания в хотелите, в които са настанени някои от стотиците хиляди евакуирани от север и юг, програми на организации, подпомагащи семейства на заложници, и доброволческа работа на обикновени хора, които искат да окажат влияние.

 

Група, която е в затруднено положение след войната, в която бяха убити 1200 израелци, а повече от 240 бяха взети за заложници в Газа, са семействата на пленените. Тяхната сила накара света да съчувства на тежкото им положение, тъй като те ежедневно копнеят за завръщането на близките си.


Някои семейства имаха щастието да видят членовете на семействата си обратно в Израел, след като едноседмичното прекратяване на огъня върна повече от 100 у дома, но мнозинството продължава да чака в тревога. В Тел Авив площадът пред Музея на Тел Авив е превърнат в "Площад на заложниците", където ежедневно се провеждат демонстрации и събития, за да се привлече вниманието към тежкото положение на заложниците и да се настоява за освобождаването им.


Семействата на заложниците запалиха 138 свещи, по една за всеки човек, който все още е държан като заложник, в първата нощ на Ханука на "Площада на заложниците" в Тел Авив.


Израелските войници, служещи в Газа или в базите в страната, нямат късмета да прекарват време със семействата си. Това обаче не пречи на нощните празненства. Войниците съобщават по армейското радио броя на суфганиотите, които получават от дарители, и безбройните менори, които запалват на бойното поле и извън него.


Освен дарителите, Логистичният корпус на ЦАХАЛ ще осигури 100 000 менори с восъчни свещи, 15 000 менори с масло, 5 000 менори на открито, стотици стоящи менори, повече от 500 000 суфганиот, 9 000 безглутенови понички и 17 000 вегански.

 

ФрогНюз

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 2| 4312 |08.12.2023 САЩ налагат санкции заради нападенията на хутите в Червено море . 5| 4244 |08.12.2023 Честит празник на студентите! Каква е историята на 8-ми декември? . 0| 5910 |08.12.2023 Ще има ли сняг за Коледа и Нова година? . 0| 4315 |07.12.2023 НС реши: Няма да има финансов стимул „донос-бонус“

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads