Реклама / Ads
1| 4081 |02.05.2019 НОВИНИ

Хиляди пчели са отровени в Плевенско, готвят се протести

.
На 5 хил. пчелни семейства в Плевенско са изтровени в резултат на безконтролно пръскане с пестициди от страна на земеделските стопани и на арендаторите.
 

И в момента комисии в Областната дирекция Земеделия прави проверка по сигнали на пчелари, които всеки ден подават сигнали за умрели пчели. Гледката наистина е жестока. В Долна Митрополия например пчеларят Мирослав Маринов казва каза пред БНР, че улиците са осеяни с умрели пчели, а само неговите съсипани кошери са 300.

В събота пчеларите от Плевен ще протестират пред областната администрация.

Обикновено пръскането е по празниците около Великден, когато институциите почиват и нарушителите не спазват никакви изисквания.

 

„Тази година те са повече от предходните години. Първо бяха отровени в овощни градини в Пелово, Долна Митрополия, Биволаре, Одърне, Бреница, Тръстеник. Някои от пчеларите не съобщават, защото процедурите по установяване на виновника са продължителни и сложни. Пробите, които се изпращат за анализ, плащането им се поема от пчеларя и това възпира, тъй като те са около 400-500 лева“, каза председателят на Областния пчеларски съюз доц. Юлиян Станчев.

 

„През Великденските празници продължи интензивно пръскането в нарушение на наредби и закон. Основно правило в Растителна защита е да не се пръска по време на цъфтеж. Пръсканията бяха през деня, без да се предупреждават пчеларите“, добави той.

„Числото на отровените пчелни семейства е доста голямо и затова ние протестираме“, посочи доц. Маринов.  За четвърта поредна година се подава сигнал за отравяне на пчели от земеделци, има и дела, но санкционирането е трудно.

 

„Дело се води от миналата година, в същото време на същите места се случи отравяне. Защото се нарушават правилата на Растителна защита“, обясни Маринов.

Според него няма наказани, защото „са сложни процедурите по установяване - трябва да има растителна проба, анализ, анализ на умрели пчели, делата се водят 3-4 години и така се размива и закъснява санкцията“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 1| 4875 |31.03.2019 Хиляди остават без личен лекар от юни . 2| 4028 |20.03.2019 Дават по 40 лв. великденски надбавки за над 1 милион и 300 хиляди пенсионери . 3| 4040 |19.03.2019 12 хиляди българи ще са ощетени от новата пенсионна формула . 0| 4905 |19.03.2019 Продадоха последната дъвка на Сър Алекс за 390 хиляди паунда

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads