Реклама / Ads
2| 2774 |09.03.2023 НОВИНИ

“Хизбула” е отговорна за атентата в “Сарафово”

.
“Хизбула” стои зад атентата на бургаското летище “Сарафово”, извършен от камикадзето Мохамед Хасан Ел Хюсеини и двамата му помагачи Мелиад Фарах и Хасан Ел Хадж Хасан. Това сочат доказателства по делото за атентата на 18 юли 2012 г., при който загинаха 5-има израелски туристи и българският шофьор Мустафа Кьосов и бяха ранени 38 души, между които и екскурзоводката Данка Иванова. Данните са събрани в съдебната фаза на процеса.
 

11 години след кървавия инцидент на летището съдебната сага приключи окончателно с възможно най-тежки присъди - доживотен затвор без замяна за подсъдимите Мелиад Фарах и Хасан Ел Хасан. Делото така и не е стигнало до ВКС, защото служебните защитници на двамата подсъдими не са обжалвали пред последната инстанция. “Престъплението е без аналог в България през последните над 90 г.”. Доказателства за връзката на атентаторите с ливанската шиитска групировка са събрани в съдебната фаза на процеса.

 

В първите месеци на разследването връзката между “Хизбула” и атентата в Бургас е само предположение, въпреки че Израел от самото начало лансира тази версия. Месец след атентата след среща с тогавашния вътрешен министър Цветан Цветанов израелският вицепремиер и министър по стратегическите въпроси Моше Яалон заявява: “Ние знаем кой стои зад атентата - това е Иранската революционна гвардия и по-специално бригадите “Ал Кудс”, ръководени от Касем Сулеймани. Този човек е поръчителят… Както при намерението за атентат в Кипър, така и зад бомбената атака в Бургас сме сигурни, че “Хизбула” играе ролята на подизпълнител. Това е, което знаем. Сега трябва да открием кой точно е терористът, извършил това в България”.

 

Терористът камикадзе се оказва 23-годишният Мохамед Ел Хюсеини от ливански произход с френско гражданство, който влиза в България с фалшива самоличност като французина Филип Мартен. Той пристига на бургаското летище малко преди 17 ч на 18 юли 2012 г. Облечен е с бермуди и тениска, а бейзболна шапка покрива част от дългата му коса. Атентаторът носи раница на гърба и се слива с пътниците на аерогарата в горещия ден. По-късно става ясно, че е пристигнал с такси от Равда, като по време на пътуването непрекъснато питал шофьора колко време ще му отнеме да стигне до летището. Атентаторът станал особено чувствителен, когато в купето изпищял радар и светнал в червено, спомнят си запознати с разследването.

 

Самолетът от Тел Авив каца с малко закъснение след 17 ч. Петнайсетина минути по-късно израелските туристи вече пълнят двата автобуса за Слънчев бряг. По план Мохамед е трябвало да остави раницата с бомбата в багажното на единия от рейсовете, след което незабавно да напусне. Нещата обаче се объркват, когато терористът премества куфара на Ицхак Коланги - един от загиналите в атентата. Израелците забелязват, че непознатият не е от тяхната група, а Коланги му прави забележка. Тогава дегизираният терорист връща раницата на гърба си и прави няколко крачки. След секунди бомбата е задействана, чува се оглушителен тътен и на паркинга настава невиждана касапница.

 

Главата на атентатора е намерена на метри от мястото на взрива. Взривното устройство разкъсва телата на Амир Менаше, Ицхак Коланги, Маор Харуш, Елиор Приес, Кошава Шрики, загива и шофьорът на автобуса Мустафа Кьосов, на 36 г., от благоевградското село Юруково.   23-годишният атентатор, облечен с бермуди и бейзболна шапка, е засечен от камерите в салона за пристигащи пътници на аеропорта малко преди взрива.

Следствен експеримент, проведен в Ихтиман, както и резултати от няколко експертизи потвърждават версията, че атентаторът се е самовзривил.

 

Според фактите по делото повече от 2 седмици преди атентата Мохамед е проучвал района, опознавал различни маршрути между Варна и Бургас. Камикадзето избирал коли, които не се набиват на очи, но въпреки това през ден-два ги сменял. Свидетели го описват като млад със светъл тен на кожата, който не приличал на арабин. Някои твърдят, че видели същият човек да свири на някакъв странен инструмент край Яворовите скали в Поморие. А продавачка от Варна си спомня, че си купил скъп костюм и даже коментирал цените в България, които били доста ниски. Съучастниците му Хасан ел Хадж Хасан, на 27 г., и 35-годишният Мелиад Фарах имали определени роли в подготовката и реализирането на атентата. Хасан отговарял за логистиката – осигурявал квартири и коли под наем, а Мелиад доставил детонатора и сглобил бомбата.

 

И тримата терористи от ливански произход представяли фалшиви документи. За наемането на квартири и коли в България използвали шофьорски книжки от американския щат Мичиган. По данни на прокуратурата Фарах пристигнал първи в България на 28 юни 2012 г., като преди това излетял за Варшава от Бейрут. После с друг полет стигнал до Чехия, продължил с влак до Румъния, а оттам с такси се придвижил до Русе. Още следващия ден терористът поел към Варна, където се смята, че вече е бил Мохамед Хасан Ел Хюсеини, макар да няма данни двамата да са се срещали. Цялата логистика е била направена така, че да не се засичат. След като сменял хотели в различни градове, Фарах напуснал България на 11 юли, отново с такси през ГКПП Дунав мост.

 

През същия пункт, но като пешеходец на 13 юли у нас влязъл вторият подсъдим Хасан ел Хадж Хасан и поел към Варна. Делото за атентата влиза в съда през 2016 г. след 4-годишно разследване, но започва по същество през 2018 г. Извършени са близо 100 експертизи, разпитани са повече от 200 свидетели. Забавянето е заради необходимостта от множество разпити на чуждестранни граждани. По делото са допуснати рекордни граждански искове в размер на 200 млн. лв. Претенциите са от роднини на загиналите и от ранените израелци. Най-големият иск е за 47 млн. лв. и за него претендират роднини на Амир Менаше.

 

Най-скромен е искът на българката Данка Иванова - при избухването на бомбата тя оцелява, но получава травма на тъпанчетата, довела до смесена звуковопроводна глухота. Иванова претендира за 100 хил. лв. Потърпевшите едва ли някога ще могат да получат обезщетенията от осъдените терористи. Съдебният процес срещу тях се води задочно, тъй като и до днес местоположението на двамата помагачи е неизвестно.

Според мнозина най-вероятно те вече са ликвидирани. Обявени са за международно издирване с червена бюлетина като особено опасни престъпници. Според източници на “24 часа” около година след атентата в Бургас се появява оперативна информация, че Хасан Ел Хадж Хасан е засечен в Ливан.

 

От Бургаската апелативна прокуратура съобщиха, че се полагат всички усилия, ползвайки методите на международното правно сътрудничество, осъдените лица да бъдат открити, установени и предадени на българските власти за изтърпяване на наказанията им.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3014 |27.02.2023 Антонио Гутериш: Руската инвазия е отговорна за ”най-масовото нарушение на човешки права” . 0| 2955 |31.01.2023 Близо 90 са вече жертвите на атентата в джамия в Пакистан . 0| 3300 |27.12.2022 19 години от атентата в Кербала: В Карлово отслужиха панахида за загиналите български военни . 5| 3544 |20.12.2022 Закъсняло възмездие. В Германия осъдиха 97-годишна жена, отговорна за нацистки престъпления

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads