Реклама / Ads
1| 3158 |24.12.2022 НОВИНИ

Хората от Омуртаг пак без вода, излизат на протест, блокират пътя

.
Източник: архив
Очаква се по обяд жители на Омуртаг да блокират главния път София – Варна край града. Решението за това е възникнало спонтанно, тъй като е станало ясно, че и на Бъдни вечер градът ще остане без вода, каза за БТА Магдалена Славова - представител на гражданското обединение „Вода за Омуртаг“. 
 

Градът страда от безводие години наред, това бе и причина за обявяване на частично бедствено положение. Причина за безводието е продължителното засушаване и липсата на вода в карстовия водоизточник в край сливенското село Кипилово, откъдето градът се снабдява с вода за питейни и битови нужди. Друга причина е силно амортизираната остаряла вътрешна водопроводна мрежа в града. 

 

Славова припомни, че преди месец омуртагчани отново блокираха същия главен път, „след като от август месец на тази година живеят на прага на оцеляването в покъртителни условия без вода“. Тогава гражданското недоволство накара министъра на регионалното развитие и благоустройството Иван Шишков да реагира още същия ден. Предложена и проведена бе среща между заинтересованите страни, състояла се на 29 ноември в сградата на МРРБ. 

 

„Към нас не е постъпвала официална информация от МРРБ, въпреки че на срещата в Министерството изрично настояхме и поставихме условие, че ние искаме оттук насетне наши представители от гражданското обединение „Вода за Омуртаг“ да присъстват на всички последващи стъпки - работни и експертни срещи, както и да бъдем своевременно уведомявани за всяко планувано и предстоящо действие“, коментира днес Славова. 

 

В празничните дни от „Вода за Омуртаг“ искат да бъдат информирани от министър Шишков докъде е стигнала работата по анализиране на документацията на проекта, свързан с язовир „Ястребино“. Искат и последваща среща с него в първите дни на  2023 година. 

 

„Настояваме кметът на Омуртаг Ешреф Ешрефов да обяви ново бедствено положени, защото условията ни на живот не са излезли от бедствена степен“, допълни Славова. Според представителите на гражданското обединение от момента, в който е стихнало медийното внимание, кметът е занемарил отново задълженията си и не осъществява никаква, дори и информативна грижа към населението на Омуртаг, касаеща безводието. 

От обединението настояват също управителят на ВиК – Търговище да организира доставянето на вода от Търговище или другаде поне за Бъдни вечер. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 3625 |19.12.2022 Ива Митева: Правителство на всяка цена не трябва да се прави, защото хората ще бъдат отвратени . 0| 2664 |19.12.2022 Мъск пита хората в Twitter, дали да се оттегли като шеф? . 5| 3747 |17.12.2022 Николай Денков: Ако отидем на избори, хората да гласуват, за да има кабинет на мнозинството . 16| 3745 |14.12.2022 Проф. Габровски след като кабинетът не мина: Злото победи и хората спечелиха

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads