Реклама / Ads
9| 4230 |19.03.2023 НОВИНИ

Христо Грозев: Големи продуценти искаха да са до Навални след отравянето му

.
Христо Грозев
”Одеса е една от най, мога да кажа, успешните продуценти на нашето време. Тя успя да направи филма, който много, много други, десетки продуценти с няколко Оскара зад гърба си се опитаха, а именно филма „Навални“. Наистина имаше много голям интерес от големи продуценти да получат правото да бъдат близо до Алексей Навални след отравянето, но тя успя да спечели доверието му, заедно с мен.”
 

Това заяви пред БиТиВи Христо Грозев относно продуцента на филма "Навални" Одеса Рей. Грозев допълни: "С нея работихме по един друг филм, точно в момента, в който започнахме снимането на „Навални“, и практически паркирахме онзи филм, за да можем да приключим този по-актуален сюжет. Тя междувременно се върна към старите си проекти и в момента снима активно в Украйна – няколко филма, свързани с войната, които очакваме всички да видим скоро." Грозев разказа: "Нейната биография е супер любопитна, тя е била актриса, тя е родена в Канада, но живее в Щатите в момента, в Холивуд, и ми стана много добра приятелка по време на снимките на този филм."

 

Одеса от своя страна обясни, че се е срещнала с Христо Грозев благодарение на най-добрия му приятел през лятото на 2020 година. Тя посочи: "Един ден Карл започна да ми разказва за много интересния му най-добър приятел, а Христо разследваше различни неща, сред тях имаше и история в Украйна, свързана с операция, която имаше потенциал за добър документален филм." Одеса допълни: "Отидох до Виена, за да се срещна с Христо. Обикновено се запознаваш по телефона или през Zoom, но този път с Даниел Роър, режисьора на „Навални“, хванахме самолета и отидохме във Виена при Христо."

Тогава Христо вече разследвал отравянето на Алексей Навални.

 

Одеса каза: "Той се обърна към нас и каза „Мисля, че имам следа кой е отровил Навални“, което беше началото на навлизането в следващото приключение, в което се впуснахме". И двамата споделят, че не са очаквали в обаждането на един от агентите на руските служби да получат всички подробности, които той им издал по телефона.

 

Одеса разкри още детайли от тяхната работа:" Ние с Даниел не говорим руски, но разговорът продължаваше. Лицата на Христо и Мария, както казва Даниел, ченето на Мария падна до земята. Знаехме, че нещо лудо се случва. Тогава се притеснихме – „Дръжте камерата изправена, гледайте да не паднат батериите!“ Продължи близо час разговорът и беше дълъг период, в който всеки се опитваше да гарантира, че улавяме всичко, случващо се в стаята."

 

Тя допълни, че Даниел е "обикалял напред-назад и накрая, когато свърши разговорът, тогава осъзнахме напълно какво се е случило. Христо каза „Той си призна всичко“. Толкова много се развълнувахме, бързахме да качим кадрите, защото си помислихме, че ако ФСБ са интелигентни и си вършат работата, както незапознатите чужденци може да вярват, че е, могат да ни подслушват и да нахлуят през вратата и да ни изземат всички кадри, може би и да ни убият."

 

Одеса сподели: "Беше лудница, бързахме да качим кадрите, преди някой да е разбрал какво става. Христо се обади на германската полиция, опита се да извика подкрепления, а Даниел ме посочи и ми каза „Ти пази входната врата!“ Не знам дали съм най-добрата стража срещу навлизащи агенти на ФСБ, но определено беше най-лудата сутрин в живота ми."

 

Грозев посочи, че в момента не е ясно какво е здравословното състояние на Навални, защото до него "не биват допускани граждански лекари, само лекарите на затвора имат достъп до него и той страда от недиагностицирана докрай болка в гръбначния стълб, която започва след отравянето и досега не спира, а расте. Така че е напълно възможно да е свързана с нарушение на нервната система в тялото му, но той не може да получи досега достъп до квалифицирана медицинска помощ и това е единият проблем, с който се сблъсква."

 

Христо Грозев изтъкна: "Другият проблем е, че системата, ФСБ, затворите, използват очевидно други затворници като биологични оръжия, тъй като няколко пъти се праща при него съкилийник, който междувременно пребивава в инфекциозното отделение по различни причини – един път заради ковид, друг път заради туберкулоза – и после го пращат в неговата килия, очевидно с надежда и той да се зарази. По-скоро това е психологическа борба против него, не желание той да бъде убит по този начин, но просто дава представа на какво е готова системата, за да го смачка."

 

Христо Грозев посочи, че сега официално е уведомен че не е безопасно да бъде в Европа, защото тече разследване: "Докато тече разследването, не ми дават конкретна информация, но пристигна по неофициален канал информация, че е имало арести в Англия", призна Грозев. По думите му може би арестите не са свързани конкретно с него, а с колегата му Роман Доброхотов, който също е участвал в това разследване и е базиран в Англия.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 4103 |18.03.2023 Васил Велев: И големи приходи не могат да компенсират свръхразходите на депутатите . 5| 4658 |17.03.2023 Христо Петров - Хазарта: Преместването на Паметника на съветската армия е закъсняло . 12| 4062 |16.03.2023 Христо Грозев разследва пазара за поръчкови убийства на Кремъл и опит за покушение срещу него . 14| 3560 |16.03.2023 Навални: Българинът Христо Грозев е истинската звезда на този филм

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads