Реклама / Ads
14| 4422 |01.06.2016 НОВИНИ

Христо Иванов: Проблемът е, че имаме имперска прокуратура

.
Христо Иванов
Отлагането на мисията на европейските наблюдатели в областта на правосъдието за България е много съществен проблем. Това не е техническо действие, заяви бившият министър на правосъдието Христо Иванов по БНР.
 

Той е убеден, че уточняването на методологията на мисията не може да бъде причина за отлагането ѝ в 12 без 5 и предположи, че тъй като Министерството на правосъдието не би си позволило такава авантюра, остава прокуратурата.

 

Христо Иванов отбеляза, че отсъства публичен, открит, демократичен дебат на прокурорската гилдия за нейната визия за проблемите в прокуратурата и подчерта, че след излизането на обсъжданите промени в Закона за съдебната власт от Съвета по съдебната реформа трябва да има подобна дискусия, защото важна стъпка от културната промяна в прокуратурата е да се чуе мнението на прокурорите:

 

Моментът, в който е достатъчно какво мисли 1 от 1600 прокурори в България – това е сърцевината на проблема. Когато всички са съгласни с г-н Цацаров – това се нарича консенсус, а когато някой мисли различно, бива атакуван медийно и по всякакъв друг начин. С този модел трябва да се скъса.

 

Според Иванов обсъжданите промени за прокуратурата не носят онази дълбочина, която би елиминирала йерархията като източник на страх:

 

Дълбокият проблем е, че имаме такава държавна, имперска прокуратура и на нейния Олимп има хора, които не носят никаква отговорност и могат да бъдат само източник на страх – докато не се излезе от този модел, няма да има скъсване с проблемите.

 

Христо Иванов се обяви и срещу самоцелната децентрализация на прокуратурата без демократизиране на манталитета и обясни, че не може да се стигне до прекалена децентрализация заради спецификата на работата на прокурорите:

Централната тема на реформите в прокуратурата освен отчетността е вътрешната демократизация – въпросът е не само какво ще се разпише на хартия, а дали ще се промени атмосферата.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 106| 10841 |30.05.2016 Иво Христов: България да не се страхува от Русия, а от Турция . 54| 11241 |26.05.2016 Д. Иванов: На инжекции сме, идат тежки, мрачни облаци . 7| 5201 |19.05.2016 И. Иванов: „Софийска вода” поиска увеличение на водата с 20 ст., КЕВР отказа . 5| 4261 |18.05.2016 ЮНЕСКО обяви Христо Стоичков за Шампион за спорт и мир

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads