Четвъртък, 19 Октомври 2017, 08:30
Frognews
14| 3324 |01.06.2016

Христо Иванов: Проблемът е, че имаме имперска прокуратура

.
Христо Иванов
Отлагането на мисията на европейските наблюдатели в областта на правосъдието за България е много съществен проблем. Това не е техническо действие, заяви бившият министър на правосъдието Христо Иванов по БНР.

Той е убеден, че уточняването на методологията на мисията не може да бъде причина за отлагането ѝ в 12 без 5 и предположи, че тъй като Министерството на правосъдието не би си позволило такава авантюра, остава прокуратурата.

 

Христо Иванов отбеляза, че отсъства публичен, открит, демократичен дебат на прокурорската гилдия за нейната визия за проблемите в прокуратурата и подчерта, че след излизането на обсъжданите промени в Закона за съдебната власт от Съвета по съдебната реформа трябва да има подобна дискусия, защото важна стъпка от културната промяна в прокуратурата е да се чуе мнението на прокурорите:

 

Моментът, в който е достатъчно какво мисли 1 от 1600 прокурори в България – това е сърцевината на проблема. Когато всички са съгласни с г-н Цацаров – това се нарича консенсус, а когато някой мисли различно, бива атакуван медийно и по всякакъв друг начин. С този модел трябва да се скъса.

 

Според Иванов обсъжданите промени за прокуратурата не носят онази дълбочина, която би елиминирала йерархията като източник на страх:

 

Дълбокият проблем е, че имаме такава държавна, имперска прокуратура и на нейния Олимп има хора, които не носят никаква отговорност и могат да бъдат само източник на страх – докато не се излезе от този модел, няма да има скъсване с проблемите.

 

Христо Иванов се обяви и срещу самоцелната децентрализация на прокуратурата без демократизиране на манталитета и обясни, че не може да се стигне до прекалена децентрализация заради спецификата на работата на прокурорите:

Централната тема на реформите в прокуратурата освен отчетността е вътрешната демократизация – въпросът е не само какво ще се разпише на хартия, а дали ще се промени атмосферата.

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. Янаки Стоилов: Конгресът на БСП е с пропагандни цели 0| 28 |19.10.2017 . Каталуния обявява независимост, ако Мадрид посегне на автономията й 0| 380 |19.10.2017 . ВСС пак ще решава за Георги Чолаков 0| 612 |19.10.2017 . Топло време и днес 0| 733 |19.10.2017

КОМЕНТАРИ

Реклама
Реклама
Реклама

БЛОГОВЕ

Ние използваме "бисквитки", за да улесним Вашето сърфиране и да Ви покажем съдържание, което може да Ви заинтересува. Използвайки този сайт, Вие се съгласявате с нашите условия

Разбрах