Реклама / Ads
8| 3116 |12.12.2021 НОВИНИ

Христо Иванов: Това управление ще е мост между епохата Борисов и новата политическа конструкция

.
Христо Иванов Източник: БГНЕС
Това управление ще е трудно и може да се окаже с преходен характер. То ще бъде конструкция - изключение, която да е мост между епохата на Бойко Борисов и новата политическа конструкция. Основната характеристика на това управление е, че е първото след Борисов. Тепърва ще проличи какъв ще е новият политически пейзаж. Затова говоря за преходен характер. Той може да проличи след местните избори.
 

Това каза пред БНР съпредседателят на „Демократична България“ и председател в оставка на „Да, България“ Христо Иванов.

 

„Форматът на подписване на споразумението - на база на двустранни споразумения, е нещо, което ние предложихме. Това отразява логиката на формиране на тази конструкция - има мандатоносител, който е формирал коалицията на базата на двустранни преговори. Мандатоносителят договаря условията, при които получава подкрепа от конкретната друга политическа формация“, обясни той.  

 

Във връзка с избора на министри за новия кабинет Иванов посочи, че мандатоносителят, за да постигне мнозинство, се е налагало да приема щети.

 

„Ако съветниците в министерствата се държат като надзорници без полезна функция, един политически кабинет има начини да ги изолира. Нашата стратегия ще бъде това да са полезни хора, полезни като координатори между екипа и нас, с оглед на формиране на общо съгласие по политики. Министърът Х не може сам да си прокара дневния ред през парламента, ако няма подкрепа на цялото мнозинство“, коментира още той и подчерта: „Тук и сега трябва да реформираме прокуратурата, това е приоритет, за който няма да се съгласим да бъде отменен и оставен за по-късно“.

 

Христо Иванов поясни, че реформата на службите е изключително важен приоритет за „Демократична България“: „Разбираме, че по време на служебното правителство трябваше да се направят смени в условие на спешност. Назначаване на постоянни титуляри от служебно правителство според нас не беше добра идея. Трябва да се ребалансира сектора, за да има гарантиран парламентарен контрол върху него“.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 23| 45876 |12.12.2021 Иво Христов: Ако кабинетът посегне на прокуратурата, картелът на статуквото ще намери начин да разтури коалицията . 13| 4004 |10.12.2021 Христо Иванов: Не искам никого да заблуждавам - ще бъде сложно по много причини . 8| 3448 |10.12.2021 Комитова още няма покана за регионален министър в редовен кабинет. Смятала да се оттегли . 6| 3247 |10.12.2021 Андрей Живков: Газовата връзка с Гърция няма да е готова до края на 2021 г.

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads