Реклама / Ads
20| 11025 |21.07.2020 НОВИНИ

Константин Проданов: Тортата „Сахер“ на премиера ни струва около 3 млрд. лв

.
Константин Проданов
Тортата „Сахер“ на премиера ни струва около 3 милиарда лева. Нас ни нямаше никъде в Брюксел. Премиерът Бойко Борисов заяви там, че ние не искаме повече грантове, а повече заеми. Първоначално бяха предвидени 9,2 милиарда грантове, което са безвъзмездна помощ. На финала получихме 7,7 млрд. лв. За мен е грешка, че се отиде към повече заеме и по-малко грантове. Борисов говореше неща, които изразяваха чужда воля. Той говореше неща, които не защитават интересите ни.
 

Това заяви икономистът Константин Проданов в предеването "Лице в лице" по бТВ.

 

Първоначалният план, който ЕК беше предложила за тези 750 млрд. (за възстановяване след коронакризата) беше България, Хърватия и Гърция да получат най-големи пари като процент от БВП като грантове. При нас се получаваха около 15% от БВП, това са около 9,2 млрд. грантове, безвъзмездни средства. Премиерът Борисов казва „Не, не, не ви щем безплатните пари, дайте ни заеми!“, коментира Проданов.

 

Той даде за пример средствата по линия на фонда за преминаване от въглищни централи към по-зелени варианти, които са били драстично намалени. Ние не успяхме да се договорим нито за деругация, нито за нещо друго, каза още Проданов.

 

Критериите, според които се определят размерите на грантовете и заемите включват икономическо състояние преди кризата и доколко е ударена икономиката от коронавируса. Той сравни Франция и Румъния, които са засегнати приблизително еднакво от коронакризата. Въпреки това Франция ще получи финансиране в размер 2% от БВП, а Румъния – 10%.

 

България е с ниско ниво на жизнен стандарт, нисък БВП на глава от населението и има изостанали региони, но според експерта България може да бъде ощетена във финансирането заради липсата на готови добри проекти за инвестиции.

 

Слушах днес вицепремиерът Дончев, който се самопотупа по гърба, но трябва да е ясно, че това са средства, които ще получим ако имаме читави проекти за следващите 7 години. За да се усвоят тези средства трябват добре разписани проекти, а ние нямаме капацитет за такива. Всички грантове ще се плащат само когато на определени етапи са постигнати конкретните цели.

 

В момента дори държава като Гърция, която с близо 200% дълг към БВП тя може да вземе заем за 30 години при ниска лихва.

 

Гърция около 25% от БВП идва от туризма. Ударът от коронавирусът при тях е голям. Същото е и при Хърватска. Не може да се каже, че гърците са се договори по-добре от нас.

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6453 |10.07.2020 Христо Проданов: Президентството е единствената институция, която не е обсебена от мафията . 18| 5787 |24.06.2020 Стефан Константинов: Хората така са устроени, че не могат да живеят непрекъснато под страх . 7| 6066 |28.05.2020 Ген. Константин Попов: Модернизация на армията трябва да има . 2| 5953 |23.05.2020 Константин Папазов: Дарението от Пеевски отива за болница, ако ФК ”Левски” събере 1,5 млн. лева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads