Реклама / Ads
0| 2651 |20.09.2022 НОВИНИ

Хунтата в Мианмар и режимът в Кремъл - заедно за просперираща икономика?

.
Военната хунта в Мианмар обсъжда с все по-големия си съюзник в лицето на Руската федерация възможността за използването на банковата карта Mir за финансови операции, заяви говорителят на режима в Мианмар, цитиран от агенция ”Ройтерс”.
 

Управляваната от военните държава е разтърсена от марутна криза и въздействието на западните санкции, наложени след преврата в началото на февруари 2021 г. Припомняме, че гражданите на Мианмар осъмнаха под контрола на армията, а кървавите протести среще военната хунта взеха и жертви. 


Мианмар е изправен пред социален и икономически колапс. Ходът за приемане на руската платежна система идва в момент, когато все по-изолираната хунта се бори да поддържа валутните си резерви и да стабилизира своята валута и нивото на инфлация. Използването на картите Mir ще позволи директен обмен между валутите рубла и кят.


Стойността на кята беше подложена на нарастващ натиск и повиши цените на храните и горивата, принуждавайки централната банка на Мианмар да отслаби официалната стойност на своята валута и да нареди на компаниите да обменят долари и да забавят плащанията по външни заеми.


Русия обеща да разшири своята платежна система Mir в приятелски страни, тъй като западните санкции се опитват да я изключат от международните финанси заради войната в Украйна. В момента картите се приемат само в няколко държави като Куба, Южна Корея, Турция, Виетнам и няколко бивши съветски републики. 


Русия е най-близкият дипломатически съюзник на армията на Мианмар и прие шефа на хунтата като свой гост три пъти след преврата от началото на 2021 г. Русия също достави бойни самолети и бронирани превозни средства на Мианмар, противопоставяйки се на международния натиск да спре доставките на оръжия за хунтата, която според ООН е участвала в престъпления срещу човечеството.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 3023 |13.09.2022 Путин, Лукашенко и хунтата в Мианмар - без покани за погребението на Елизабет II . 0| 2748 |25.07.2022 Хунтата в Мианмар екзекутира четирима борци за демокрацията . 0| 36094 |22.06.2022 Васил Божков: Видяхме на какво е способна хунтата, когато й настъпят интересите . 2| 2822 |07.02.2022 Експерт: Режимът на уличното осветление увеличава риска от катастрофи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads