Реклама / Ads
8| 5421 |20.07.2010 НОВИНИ

ЕК ни хвали за реформите, поставя България пред Румъния

.
Марк Грей
Европейската комисия представи годишните доклади за правосъдието и вътрешните работи в България и Румъния. В уводното си изявление говорителят на комисията Марк Грей заяви, че изготвените документи са "обективни и справедливи" и отчитат както напредъка, така и областите, в които трябва да бъдат положени допълнителни усилия.
 

За първи път за нашата страна  е отчетена политическа воля за реформи, но Комисията очаква по-ефективна съдебна система и още мерки срещу корупцията.

В доклада на ЕК, в часта правосъдие и вътрешни работи, се посочва, че България е постигнала важни резултати в реформата на съдебната система и борбата с корупцията.

Годишните доклади на ЕК за България и Румъния представят съвсем различна картина в двете страни. Докато България е постигнала важни резултати, Румъния има сериозни пропуски в усилията си да постигне прогрес.

В докладите се съдържат и конкретни препоръки, които трябва да бъдат изпълнени от двете страни през следващата година. Препоръките са свързани преди всичко с реформите на съдебната система, където въпреки политическата воля за промяна, българските властти трябва да продължат своите усилия в тази посока.

Отбелязва се още, че страната е приела промени в своите наказателни процедури и има по-голям брой дела, свързани с корупцията по високите етажи и организираната престъпност. В същото време, все още има твърде малко случаи, които са приключили в съда. Има нужда от подобряване на професионалните практики в полицията, прокуратурата и съдилищата, за което ще е нужна външна помощ.

Съдебните органи трябва да поемат инициативата по-често и да показват по-голяма отговорност. Публичните фондове трябва да бъдат по-добре защитени срещу измами и конфликти на интереси.

Новата стратегия на България за съдебна реформа, одобрена от правителството на 23 юни, демонстрира политическа решимост за постигането на реформи. Стратегията предлага решение за сегашните недостатъци, чието отстраняване трябва да бъде национален приоритет и което е възможно чрез съвместните усилия на политиците, представителите на съдебната система и българското общество, пише в доклада.

Борисов: Ще работим по конкретен план за изпълнение на препоръките на ЕК

По-рано днес премиерът Бойко Борисов заяви, че докладът на ЕК за правосъдие и вътрешните работи е най-добрият до момента.

На брифинг с министъра на финансите Йозеф Прьол и вицеканцлер на Австрия, Борисов заяви, че ще бъде изготвен план за изпълнение на всяка една от препоръките с конкретни срокове. Подробности и коментари за доклада ще има утре след Министерски съвет.

"Евродокладът - утре след Министерски съвет с всички министри ще го коментирам точка по точка, по задачи, това е документ, към който трябва да се отнесем сериозно. Нищо няма да се случи след няколко часа разлика, искам и министрите да са до мен, ако има въпроси и към вътершните работи, към обществените поръчки и др.", каза Борисов.

По думите му - в доклада има поне четири изречения, които започват със "за първи път в България". Правилното е да прочетем и критиките и похвалите - каза Борисов. След завръщането си от Австрия той и членовете на кабинета ще дадат специален брифинг в Министерския съвет днес вечерта.

Вътрешният министър Цветан Цветанов пък използва повода, за да отправи критиките си към съда. Той посъветва представителите на съдебната система при възможност да се запознаят с жертвите на престъпления. Така магистратите щели да разберат, че присъдите, които са постановили, не отговарят на очакванията и интересите на обществото.
Цветанов категорично заяви, че по обвиненията срещу тежки организирани престъпни групи, които предстои да бъдат внесени в съда, са събрани достатъчно доказателства. Коментарът бе по повод една от критиките в доклада за това, че разследващите все още не събират достатъчно и качествени доказателства.

Обезпокоителни са присъдите в сферата на конвенционалната престъпност, коментира Цветанов. Той определи решенията на съда дори като поощрителни. Да се надяваме, че всеки в съдебната система ще прочете внимателно доклада и ще направи своите изводи, заяви вицепремиерът. Днес съдебната система не отговаря на интересите на обществото и държавата, коментира той.
Междувременно докладът на ЕК бе публикуван на сайта на Комисията. В документа се отбелязва силния импулс за реформи в България от последния доклад през юли 2009 година насам. Новата стратегия за правосъдна реформа показва наличието на силна политическа воля в България за постигане на дълбока и трайна реформа в съдебната система. Докладът препоръчва страната да подобри съдебната практика, за да позволи на правосъдието да действа по-проактивно и да покаже силно чувство на отговорност.

Документът отбелязва и постиженията, постигнати от 2009 година насам. България е предприела сериозни реформи в наказателните практики, в момента се обсъжда законодателство, чиято цел е укрепването на процедурата по отнемане на имущество в полза на държавата и да се подобри защитата срещу конфликт на интереси. Укрепена е структурната организация на прокуратурата за борба с измамите и организираната престъпност. За първи път от въвеждането на механизма са предприети активни действия срещу организираната престъпност. Докладът обръща внимание на приетата през юни от правителството амбициозна и широкообхватна Стратегия за цялостна и дългосрочна реформа на съдебната власт.

Силният тласък от страна на правителството за реформи дава известни резултати в съдебната система. Във връзка с появилите се твърдения през април за корупция в съдебната власт се предприемат по-сериозни наказателни и дисциплинарни действия отколкото в миналото. Комисията отчита увеличаване на броя на повдигнатите обвинения, свързани с организираната престъпност. Без да се споменават конкретни имена, в доклада се обръща внимание на произнесените тежки присъди по дело за измама в големи размери със средства в ЕС (бел. ред.- става дума за делото срещу бизнесмена Марио Николов и още няколко за източването на средства от програма САПАРД).

Анализът на комисията показва, че все още има сериозни недостатъци в съдебната практика по отношение на прокуратурата и съда. Съдебният процес страда от липсата на инициатива и професионален капацитет, смята ЕК, като при сложните разследвания липсват посока и цел, а процедурите са прекалено формални и дълги и често се провалят в съда.
Комисията отчита и недостатъци при предотвратяване на корупцията и защитата срещу конфликт на интереси. Все още не е започнало изпълнението на стратегията срещу корупцията, приета през ноември 2009, а прилагането на Закона за конфликт на интереси не е достатъчно ефективно.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 8| 4961 |21.04.2010 Цветанов се хвали с нова акция "Тотаджиите" . 6| 4596 |06.04.2010 Задържат 300 бандити, Цветанов хвали МВР . 3| 6179 |16.03.2010 Мартенс хвали Борисов и правителството . 8| 5207 |27.02.2010 ГЕРБ няма стратегия за реформите, твърдят от БСП

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads