Реклама / Ads
10| 5215 |15.11.2015 НОВИНИ

Йън Лесър: Белгия е водещ износител на джихадисти по брой на глава от населението

.
Белгия и Франция са част от едно общо стратегическо пространство и споделят общ риск. Ако се окаже вярно, че има белгийска връзка, това изобщо не би ме изненадало. Това каза за БНР доктор Йън Лесър, изпълнителен директор на Трансатлантическият център в Брюксел на Германският фонд Маршал по повод слуховете за белгийско участие в Парижките атентати.
 

Белгия отдавна знае за този проблем – самата тя е ставала жертва на терористи. Страната се опитва да е справи с т.нар. феномен на чуждестранните бойци в Сирия. По брой на глава от населението, Белгия е водещ износител на джихадисти,  подчерта доктор Лесър.

Според него, е рано да се правят генерални заключения за събитията във френската столица от нощта на 13 ноември заради неизяснените детайли около атаките:
Трябва да видим специфичните аспекти, но едно от нещата, които ме удивиха беше прогресията в подхода – от индивидуални и хаотични действия на отделни индивиди в миналото към много по-координирани и едновременни атаки.

Оперативните възможности са доста по-големи дори от тези, които видяхме при нападението на Шарли Ебдо, като по-скоро сегашните нападения копират стила на "Ал Кайда" в предишни години, допълни доктор Лесър, като припомни, че една от запазените марки на терористичната организация са били именно множеството координирани атаки.

САЩ може да присъстват силно в реториката на ислямистите на идеологическа основа, но фактите показват, че Америка не е сред местата, където често се извършат терористични атентати. Много повече са нападенията в Европа, в Африка, в Югоизточна Азия и другаде,  обясни още изпълнителният директор на Трансатлантическият център в Брюксел на Германският фонд Маршал.


Според доктор Йън Лесър, мащабите на атентатите в Париж ще повлияят силно с ефекта, които събитието ще има върху общественото мнение, което неминуемо ще окаже въздействие и на стратегическото планиране, но и ще доведе до силна политическа реакция – повратна точка в много отношения.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 92| 12994 |20.09.2015 Календерска към тв водещи: Застреляйте се, вие сте предубедени . 3| 4115 |13.09.2015 Водеща гледа М. Димитров като Ханс-Кристиян Андерсен . 0| 4612 |07.08.2015 Бразилски радиоводещ бе убит в ефир . 0| 6641 |25.07.2015 БНР дръпна шалтера на "Конструкция" с водещ Калин Манолов

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads