Реклама / Ads
4| 3542 |16.02.2022 НОВИНИ

Янев пред колегите си в НАТО: Запазването на колективната отбрана е от изключителна важност за нас

.
Стефан Янев Източник: БГНЕС
Първият ден на редовната среща на министрите на отбраната на страните-членки на НАТО започна днес, 16 февруари, в Брюксел със заседание на Северноатлантическия съвет. На него бяха разгледани предизвикателствата за сигурността в Европа с акцент върху обстановката в и около Украйна и развитието на възпиращия и отбранителен потенциал на НАТО. Бяха представени и обсъдени мерките на Алианса за постигане на силен възпиращ ефект срещу потенциална агресия и за повишаване на отбранителните способности по източния фланг на съюза.
 

Министърът на отбраната Стефан Янев в своето изказване представи решението на правителството за принос на страната ни към съюзните усилия чрез изграждане на българска батальонна бойна група, под командването на български офицери, с възможност за попълване при необходимост на дефицитите от способности от съюзниците. Той изрази своята благодарност към Испания и Нидерландия за подкрепата им по отношение на демонстрираната съюзническа солидарност при охраната на въздушното пространство.

 

По време на заседанието беше дискутиран постигнатият напредък по изпълнение на ангажимента за инвестиции в отбраната и беше отбелязано, че за седма поредна година се повишават разходите за отбрана в съюзен мащаб. В своето изказване министър Стефан Янев препотвърди намерението на правителството да повиши разходите за отбрана.

 

По отношение на следващата Стратегическа концепция българският министър на отбраната отбеляза, че за основен принцип България счита единството, солидарността и съгласуваността като взаимосвързани елементи, които са основата на съществуването на Алианса и трансатлантическата връзка.

 

„Запазването на колективната отбрана като една от ключовите задачи на Алианса е от изключителна важност за нас“, заяви министър Стефан Янев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 10| 3392 |16.02.2022 Иван Хиновски: Има неразбиране на изказването на министър-председателя относно АЕЦ ”Белене” . 3| 2858 |16.02.2022 Предлагат по-сериозни наказания за компютърните престъпления . 3| 4477 |16.02.2022 Линда Петкова пред ”National Post”: С Кирил обиколихме България с неговата ”Лада” . 2| 2900 |16.02.2022 Дадоха на партиите 20 дни, за да предложат шеф на БНБ

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads