Реклама / Ads
3| 2670 |28.06.2023 НОВИНИ

Ясен Тодоров остава зам.-шеф на Националното следствие. Засега

.
Висшият съдебен съвет остави без разглеждане искането, внесено от изпълняващия длъжността главен прокурор Борислав Сарафов за освобождаването на Ясен Тодоров от поста зам.-шеф на Националната следствена служба.
 

Решението на Прокурорската колегия във ВСС бе взето със 7 гласа “за” с мотив, че то е недопустимо, защото е отправено от тогавашния шеф на НСлС Борислав Сарафов, който сега изпълнява функциите на главен прокурор. Искането бе внесено заради изнесената от заместника му  в следствието информация по отношение на разследването на взрива до кортежа на тогавашния главен прокурор Иван Гешев. 

 

Освен това, преди да бъде отстранен от поста си, Гешев е дал становище на 29 май, според което предложението на Сарафов е недопустимо. 

 

Против решението на ВСС гласува само 1 - Светлана Бошнакова, която заяви, че това е поредният случай, в който законодателят е пестелив по уреждане правомощията на директора на НСлС. 

 

Какво казва законът? 

 

Законът за съдебната власт посочва, че заместник на административен ръководител може да бъде освободен от длъжност с решение на ВСС по предложение на административния ръководител. Там се уточнява, че НСлС се ръководи от главния прокурор пряко или чрез директора, който е и заместник на главния прокурор по разследването. Т.е. по силата на закона националното следствие се ръководи пряко от главния прокурор, освен ако не е възложил изрично ръководенето на службата на нейния директор. Такъв акт няма, пишат от Lex. 

 

В закона се дефинират и същевременно правомощията на директора на НСлС и те са строго определени – той осъществява административно и организационно ръководство на следователите и служителите в НСлС и методическо ръководство на следователите от окръжните следствени отдели в окръжните прокуратури.


Допълнителни аргументи кадровиците намериха и в чл. 153, ал. 1 от ЗСВ, в който се казва, че специализираните отдели в НСлС се ръководят от завеждащи отдели, които се назначават от главния прокурор, имат ранг на прокурор, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура, и получават възнаграждение, равно на възнаграждението на прокурор, завеждащ отдел във Върховната касационна прокуратура.


Т.е. директорът на НСлС не осъществява същински функции на административен ръководител.

 

Мнозинството във ВСС посочва, че може да бъде внесено ново искане за освобождаването на Ясен Тодоров, ако Борислав Сарафов продължава да го поддържа и в настоящото си качество като изпълняващ функциите главен прокурор.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2611 |28.06.2023 ВСС решава за освобождаването на Ясен Тодоров от НСлС . 2| 2850 |26.06.2023 Валерий Тодоров: Без Путин няма как Пригожин да набира бойци сред бивши затворници . 10| 2931 |23.06.2023 Украйна желае ясен сигнал и ”формула” за членство в НАТО на срещата на върха през юли . 0| 2706 |23.06.2023 Двама от трафикантите, задържани заради буса с мигранти на АМ „Тракия”, остават в ареста

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads