Реклама / Ads
9| 4128 |06.02.2024 НОВИНИ

Явор Божанков: ГЕРБ и ДПС са възмутени от съдебната система, за облика на която имат сериозен принос

.
Народният представител Явор Божанков Източник: БГНЕС
"ГЕРБ и ДПС са силно възмутени от съдебната система, за облика на която и за начина, по който тя функционира, те имат сериозен принос."
 

Това мнение изрази пред БНР народният представител от ПП-ДБ Явор Божанков и уточни, че "правителството на съдебната система е Висшият съдебен съвет, а онзи ВСС не го е избирал някой друг, а те".

 

Депутатът бе категоричен, че такава анкетна комисия в НС по случая с Нотариуса ще бъде направена:

 

"Често такива комисии по-скоро замитат проблемите, надявам се случаят сега да не е такъв. Това зависи и от усилията на хората, които участват в съответната комисия. Това, което направи председателят на ПГ на ДПС Делян Пеевски, е да каже нещо, което беше ясно, че ще стане и да не го казва, и да го казва. При тия мащаби на скандала и колко е важен въпросът за нашето общество е ясно, че такава комисия ще бъде направена".





Божанков подчерта, че скоро в Народното събрание "ще дойде въпросът за новия състав на Висшия съдебен съвет, който ще избере новия главен прокурор":

 

"Ако и тогава тези хора направят същия избор, какъвто направиха преди няколко години, нищо няма да се промени. Големият дебат в политиката е този!", смята той.

 




Депутатът каза още, че поставените пред управляващите стратегически цели - Шенген и еврозоната - не могат да оправдаят компромис в съдебната система:

 

"За нас темата "Съдебна реформа и корупция" не седи по-долу от темата "Шенген и еврозоната". По линия на ВСС нещата трябва да се гледат под лупа - за всеки отделен кандидат, всяка биография и всяка номинация. ... Съпротивата вътре в системата е много важна".

 

Божанков допълни, че е неизбежна реформата в службите.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3732 |06.02.2024 Земеделците не са доволни от предложението на Денков. Главата на земеделския министър - още е на гилотината . 13| 6267 |06.02.2024 Съветът на ректорите: Премахването на семестриалните такси за студенти и докторанти държавна поръчка е прибързано . 6| 3899 |06.02.2024 Владислав Панев очаква протести на енергетиците броени дни преди ротацията . 16| 6215 |06.02.2024 Софийската прокуратура се задейства за Мартин-Нотариуса след ... седем години

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads