Реклама / Ads
0| 2911 |04.09.2022 НОВИНИ

Явор Гечев за бедствието: Колосални са размерите на това, което се е случило в рамките на няколко часа

.
Явор Гечев -министър на земеделието
Бедствието нямаше да може да бъде преустановено, дори цялата работа да е била напълно свършена. Най-вероятно дигите пак щяха да се скъсат.Това заяви пред БНР служебният министър на земеделието Явор Гечев след огромните наводнения в Карловско.
 

"Истината е, че има скъсани диги на няколко места, на повече от едно. Има различни причини. При толкова вода, която се е изляла, едва ли това можеше да се овладее само с конвенционалните методи. Това, което видях и на място, е поголовно. Колосални са размерите на това, което се е случило в рамките на няколко часа."


На невралгичните точки по дигите има изпратени инженери, допълни земеделският министър.

 

"Много бързи и спешни ремонти. Когато се отдръпне водата, максимално бързо рамки. Всичко, каквото можем да направим, за да запазим това, което можем, да го подобрим в краткия период до зимата. Обявено е частично бедствено положение по отношение на населените места, за да може бързо да действа цялата машина. Отдръпването на водата значи, че започва много работа."


Гечев посочи, че вече могат да се подават заявления за пропаднали земеделски площи, като държавата има механизми да компенсира големите земеделски загуби от наводненията. Заявленията следва да се подават до 10 дни, след което до седмица ще бъдат извършени проверки.

 

"Ще се справим с компенсациите", увери той и каза още, че ако трябва, ще се направят и изнесени офиси в пострадалите населените места.


Относно състоянието на горите в близост министърът се позова на справка за сечите, според която 16 декара е била голата сеч в землището на двете села и в района на водосбора на реката над Богдан. По думите му няма сечи, които могат да предизвикат такъв тип бедствие и съсредоточаване на води.

"Няма поголовни сечи там. Не регистрираме поголовни сечи. Няма значими количества дървета, които са изрязани."

 

На терен са служители на Агенцията по горите, стана ясно още от думите на Гечев.

"Включително външни такива за областта, нарочно, за да може да е автентичен целият доклад, който ще получа. Ако има данни за нарушения, ще го препратя на компетентните органи."


"Редица правителства, включително предишното служебно и правителството преди него, имаше сериозни средства – около 1 100 000 000 за напояване и отводняване, заради жалби на екологични организации преди всичко, включително в Брюксел, за нарушаване на местообитания или други съображения, всичките тези средства бяха спрени и ги няма в крайна сметка във финансовия план.

 

А ние говорим в момента за възстановяване, поддържане на речни корита и за екологични параметри. Всяка крайност не е добра", коментира Явор Гечев.

Той уточни, че частично тези съоръжения са подадени за финансиране по новата Програма за развитие на селските райони за следващия рамков период. 

 

Земеделският министър съобщи, че в първоначалния вариант, подаден към Плана за възстановяване, е било предвидено изграждането на язовир между селата Клисура и Розино, "който да обира тези балкански води".

 

"Защото от водосбора под връх Богдан до река Марица, по цялото протежение на река Стряма няма язовири."

 

"Не трябва с всяко правителство да си отива политиката. Трябва тя да е дългосрочна и да се мисли цялостно. Това, което можем да правим като държава и като хора е да управляваме тези процеси. Бедствия винаги ще има", обобщи Явор Гечев. 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2894 |31.08.2022 Гечев, БСП: Най-възможният вариант е отново да сме коалиция с ПП и ДБ . 0| 3017 |31.08.2022 Явор Божанков: Радев и служебният кабинет работят за връщането на Борисов във властта . 0| 3060 |23.08.2022 Явор Гечев: Не искам да казвам нищо лошо за моята партия, ще му дойде времето и за това . 0| 3140 |19.08.2022 Явор Куюмджиев: Шизофренно е - протестираме срещу руския газ, а го потребяваме на по-висока цена

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads