Реклама / Ads
4| 4269 |17.09.2019 НОВИНИ

Явор Колев: Хакерите са мощно оръжие в ръцете на престъпници

.
Явор Колев
Хакерите са мощно оръжие в ръцете на престъпници, на терористични организации, в тоталитарни държави. Те са и инструмент за водене на война. Много фирми имат много сериозна физическа охрана, от тях не можеш да се изнесе един пирон, но може да бъдат откраднати огромни суми от сметките им.
 

Това заяви в предаването "Лице в лице" по бТВ Явор Колев, началник на отдел „Компютърни престъпления“ към ГДБОП.

 

Той призова да не се използва квалификацията „етични хакери“. По думите му това са хора, които се занимават с киберсигурност и допринасят за сигурността на обществото.

Относно коментарите, че заплащането на специалистите по киберсигурност е ниско, а това е демотивиращо, Колев обясни, че в МВР работят огромен брой специалисти, в различни области на борбата с престъпността. Работата им е специфична и трудна. Техния живот е застрашен, занимават се с изключително сложни престъпления, но това са хора, които са изключително мотивирани хора.

 

НАП беше обект на един грабеж. Това е престъпление, което е извършено от представителите на тази компания, не само аз, но и съдът е убеден  в това, както се видя при разглеждането на мерките за неотклонение на обвинените. Тук не става въпрос за изтичане на данни, както се твърди. Данните са били откраднати, взломена е системата на НАП, а данните са откраднати и разпространени.

 

Всички на конференцията се съгласиха, че наказанието за такива престъпления не може да е до 2 години и до 5 000 лв., както е посочено сега в НК.  Не могат да бъдат използвани СРС-та при разследване на киберпрестъпления, защото наказанието е за такъв период, както и други средства, които са допустими, когато наказанието е над 5 години лишаване от свобода, обясни Колев.

 

Специалистът обясни, че популярно киберпрестъпление е внедряване във фирмена кореспонденция. Много компании споделят, че са жертви на такива атаки. Има и много компании, които установяват кражба в по-късен етап, което затруднява много откриването, както на парите, така и на извършителите.  Успяхме 9 милиона долара да успеем да блокираме и възстановим на Швейцарска банка. Необходимо да се инвестира в киберсигурност, бе категоричен Колев.

 

„Получаваме стотици сигнали за порно отмъщения”, разкри Явор Колев и отбеляза, че е хубаво наличието на обществена нетърпимост към подобен тип действия, какъвто е случая с разпространението на снимки на приятелката на един кандидат-кметовете на София. Той заяви, че в България има осъдени за разпространение на такава информация. Този тип киберотмъщения, при които бивши партньори публикуват интимни видеа на жени, са изключително опасни и техните жертви стават обект на тормоз, изпадат в много тежко състояние и могат да бъдат докарани до самоубийство, заяви Колев. По думите му Интернет не е безопасно място и в това трябва да бъдат възпитавани децата.

.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 24| 4718 |17.09.2019 Борисов: Да мразим хакерите така, както мразим убийците . 1| 4852 |11.09.2019 Явор Нотев вече не е зам.-шеф на Народното събрание . 6| 5449 |03.09.2019 Кольо Колев: Мая Монолова може да събере протестния вот . 29| 6565 |07.08.2019 Кольо Колев: Слави може да помете целия политически елит

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads