Реклама / Ads
0| 3412 |01.09.2022 НОВИНИ

1-ви януари 2024 г. не е правилната дата България да влезе в еврозоната, твърди икономист

.
Стоян Панчев Източник: стопкадър, Nova News
Рецесия през 2023 г. и невъзможност България да влезе в еврозоната през 2024 г. Това прогнозира икономистът Стоян Панчев. Според него не трябва да сменяме еврото на 1-ви януари 2024 г.
 

„Това бързане да влезем в еврозоната е като бързането на Германия да изключи последните си ядрени централи при най-високата цена на електричеството в последните 40 години“, твърди той.

 

Според него в момента еврозоната е в много тежка ситуация: „Това е рекордна инфлация от последните 40 години. В Германия толкова високи цени не е имало от 50-те години на 20ти век. Цялата зона е в тежка криза“.

 

По думите му 1-ви януари 2024г. „не е правилната дата“ за България да влезе в еврозоната, защото „не е подходящо в тежка криза да сменяме паричната си система“. Той определи това като „неразумно“. Според него на този етап рисковете са повече от плюсовете.

 

„Не е моментът, когато се случва някаква голяма промяна, ние да премахнем 25 години работещ валутен борд и да взимаме нова парична система“, обясни той в ефира на Nova News. По думите му промяната няма да има голям ефект върху заплатите на гражданите. Като евентуални проблеми Панчев изтъкна превалутирането и преминаването от валутен борд в евро. За пример Панчев даде двете страни с най-висока инфлация към момента в Европа - Естония и Литва. „И двете страни са имали валутен борд и са влезли в евро. Доказано е и от академична гледна точка, че направиш ли този преход от борд в евро, се получава допълнителен натиск нагоре в цените“, поясни икономистът.

 

По думите му има два подхода, които могат да помогнат за справянето с инфлацията у нас: „Единият е българските политици и институции да направят нещо. Това е възможно по линия на намаляване на дефицита в бюджета. Проблемът при свиването на бюджета, обаче е, че могат да пострадат капиталовите разходи на държавата и социалните програми. За да спре ръста на инфлацията обаче трябва да се премине през някаква икономическа болка“.

 

Вторият подход е външен и вече се наблюдава извън България: „Големите централни банки започнаха да повишават лихвите. Това също ще има болезнен ефект“, каза още икономистът и обясни, че повишаването на лихвите ще затрудни изплащането на кредитите на фирми и частни лица.

 

Неговата прогноза за следващата година е, че ще има рецесия.

 

„Това, което могат да направят хора е да премислят своите разходи, да се подготвят добре за зимата и да проведат разговор със своя работодател, за да се направи индексация на тяхното заплащане“, съветва той.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 2846 |01.09.2022 Сашо Йовков протака старта на делото за мандата на Кошлуков . 0| 2726 |31.08.2022 Водата в Своге и околните села вече е годна за пиене . 0| 2751 |31.08.2022 Пеканов: Целта е на 1 януари 2024 да влезем в еврозоната . 0| 3578 |31.08.2022 ГД ”БОЕЦ” блокира сградата на МС

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads