Реклама / Ads

ПРЕЗИДЕНТСКИ ИЗБОРИ ПАРЛАМЕНТАРНИ ИЗБОРИ

0| 3717 |16.11.2020 НОВИНИ

Икономист: Коронакризата ще доведе до изгубени три години

.
Петър Ганев
Грубо казано, коронакризата ще доведе до едни изгубени три години. 2021 година ще е година на възстановяване от тежък удар, който получихме през 2020-а. Това, което Европейската комисия дава като прогноза, е, че ще се върнем към старата си траектория през 2022 година.

Това каза пред БНР икономистът Петър Ганев от Института за пазарна икономика (ИПИ), който предстои да представи традиционния си алтернативен на държавния бюджет. Водещият мотив за тазгодишния алтернативен бюджет е възстановяването и икономическият растеж, подчерта Ганев.

 

„Ако при идването на пандемията през март и април трябваше да се търсят отговори на икономическия удар, вече се намираме в различна ситуация, в която ударът отмина: каквото сме защитили с мерки като 60/40, то вече се е случило или пък вече е изпуснато работно място. Оттук нататък трябват вече по-широки мерки за възстановяване и икономически растеж“, коментира Петър Ганев.

 

„Директният отговор в здравната и социалната система е ясен. Той е неизбежен като еднократни коронамерки“, допълни Ганев.

 

Той посочи, че е необходимо ускоряване на данъчната амортизация на практика на 100% още първата година и временно намаляване с 5-процентни пункта на осигурителната тежест, защото това ще даде стимул на компаниите.

 

„Отпускането на вратичката за ДДС“ според икономиста е контрапродуктивно.

 

„То е конкретна мярка, за два-три конкретни сектора, което първо ще има спорен ефект и по-скоро ерозира приходната част за сметка на доста повишаваща се разходна. Затова има и риск към потенциално бъдещо вдигане на данъци, тъй като ако ние продължаваме да пробиваме дупки в приходната част, без реално да намаляваме данъците за всички, просто в конкретни сектори се пробиват дупки, а в същото време вдигаме текущите плащания, обичайните социални – пенсии, социално подпомагане и т.н. без да има кой знае какви реформи в тези системи, поставяме тази тежест върху бъдещата консолидация на бюджета. Ако няма такава консолидация, в един момент е неизбежно да започне да се говори за вдигане на данъци. В един момент може да стане тема, ако „изпуснем" бюджета“, поясни Петър Ганев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 20| 14474 |13.11.2020 Икономист: Защо Борисов не се похвали с над 9 млрд лева необслужвани кредити? А за увеличаващия се дефицит? . 5| 3825 |11.11.2020 Петър Славов: Участието в онлайн заседания на парламента може да доведе до оспорване на актове . 3| 3653 |10.11.2020 Националната аптечна камара: Свръхпредписване на лекарства доведе до свръхдефицит . 24| 5019 |09.11.2020 Ще доведе ли до международна изолация за България блокирането на Скопие?

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads

БЛОГОВЕ