Реклама / Ads
1| 3751 |03.11.2019 НОВИНИ

Икономист: Някои общински болници се поддържат изкуствено

.
Някои от общинските болници се поддържат изкуствено само поради политически причини, заяви здравният икономист Аркади Шарков от Експертния клуб за икономика и политика (ЕКИП), цитиран от ”Фокус”.

"Към момента общоприетото и това, което е традиционно възприето от народа, е, че държавните и общинските болници трябва да се укрепват, защото трябва да има местна болница. И като дойде политикът и каже, че няма проблеми и, че когато го изберат за кмет или общински съветник, ще укрепим болницата, а тя е реално фалирала. Но общо взето се поддържа единствено и само заради политически цели. И те не са заведения за болнична помощ – те се превръщат в заведения за социално подпомагане, където има лежащо болни, в изключително лошо състояние“, добави още Шарков.

 

Той коментира и отпуснатите в държавния бюджет 50 млн. лв. за болници, като отбеляза, че в немалка част средствата се използват за изкуствено поддържане на различни отделения.

 

„В отделение на една от болниците за година има около три раждания, при изисквания по стандарт да са 100. Тоест представете си какви раждания са били, кой е раждал в това отделение и какво е качеството на Акушеро-гинекологичното отделение за самите пациенти, за да се поддържа изкуствено подобно отделение в дадена болница. В Крумовград положението беше подобно. Тя работи с три клинични пътеки, едвам крета. С извинение – е жив зян, но общо взето се поддържа изкуствено заради политически нужди“, допълни Шарков.

 

Той акцентира върху нуждата от затваряне на някои общински болници, но посочи като опции и тяхната приватизация или консолидация.

„Ако допреди 30 години населението в Монтана е било да кажем 140 000, то в момента е 70 000 човека, а има болнична инфраструктура за 140 000. Това ни казва, че няма нужда от половината инфраструктура там“, добави икономистът.

 

По отношение на демонополизацията на Националната здравноосигурителна каса (НЗОК) той посочи, че предложенията това да стане изведнъж и тя да се превърне в конкурент на частни каси е грешният подход. „По-правилният подход би бил от тези 8%, които ние плащаме за здравна вноска, 2 от тях, когато те бяха повишени от 6 на 8, тези 2% бяха за резерв за пренасочване към частни застрахователни, тогава бяха осигурителни фондове. Пилотно да се провери с тези 2%, поетапно да се отпуснат пари към частни фондове, които да оперират с тях и процесът на демонополизация да се случи година за година. Тоест да бъде заложено в закона всяка година да се повишава процентът към частните застрахователи за сметка на държавния“, добави той.

 

Шарков посочи, че оставането на НЗОК е ключово за поддържане на социалните функции на държавата, която е поела отговорността да се грижи за рисковите пациенти, които по-трудно биха били застраховани здравно от частно дружество.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads

ОЩЕ ПО ТЕМАТА

. 0| 3779 |31.10.2019 Балотажът дава още ден почивка за някои ученици, където няма ще учат . 3| 5027 |30.10.2019 Соня Момчилова: Хората, които взимат обществените поръчки стават общински съветници . 3| 3651 |30.10.2019 Проф. Балтов: Някои клинични пътеки трябва да бъдат повишени между 60 и 80% . 1| 3559 |29.10.2019 Ученик стана общински съветник
Реклама / Ads