Реклама / Ads
10| 8129 |11.09.2020 НОВИНИ

Икономист: НЯМА стабилност, НЯМА пари, НЯМА възможност държавата да оперира със собствени средства

.
Пламен Данаилов
В началото на седмица правителството се „похвали“, че фискалният резерв е стабилен, а излишъкът за първите 6-месеца на 2020 год. е достигнал 1,6 млрд. лева.
 

Тези данни дадоха основание на правителството и на министрите да пеят мантрата за стабилността. Нека да свалим розовите очила и да направим истински анализ на тази прословута фискална стабилност, с която манипулативно ни заливат всякакви НЕразбирачи.

 

Първо излишъкът е достигнал 1,6 млрд. лева, поради простия факт, че правителството е задържало всякакви разходи и за първите 6 месец са направени ЕДВА 41%(на годишна база) от предвидените разходи. По този начин отново се стига до порочната практика в харченето на пари от страна на правителството, като в края на годината без санкция на парламента (не че този парламент нещо санкционира), но по-важно без дебат се харчат по няколко милиарда лева. Харчат се по непрозрачен начин, без да са ясни критериите на КОГО, какви пари се отпускат.


Второ, фискалният резерв – голямата хвалба на НЕразбиращите, че парите в него са спестени за черни дни. Нека да ви кажа, защо там няма спестени пари за черни дни. Защо при тези черни дни, които вече са настъпили (според думите на премиера най- тежката икономическа криза) не се харчат, за да се подпомогне преодоляването на последиците?


Фискалният резерв по начина, по който в момента е структуриран, се състои от основно заеми. За последните 3 години емитираният от България нов дълг надхвърля извършените погашения, като само за първите 6 месеца на тази година са добавени нови 800 млн. лева. Значителна сума, която е взета, за да попълни дупките в уж стабилния фискален резерв. Втората основна част на фискалния резерв са прихващанията от плащанията на фондовете на Европейския съюз. Сега разбирате ли защо фискалният резерв не е стабилен? Защото заеми се връщат, както всички много добре знаем. Парите по еврофондовете се разплащат. Правителството разчита на простия факт, че винаги ще има прихващания и винаги ще има пари на разположение, които докато стигнат до крайните бенефициенти ще може да използва.


Ако се направи реална оценка на фискалния резерв като се приспадат, всякакви бъдещите вземания от Европейския съюз, както и сумите, постъпили от емитирането на нов дълг, то ще се стигне до извода, че НЯМА стабилност, защото със счетоводно нагласени данни се прави лошо подготвен ПР. За да имаме ясна представа в изчисленията за фискалния резерв трябва да се включват основно приходи от приватизация, концесионни такси и бюджетни излишъци (отделен е въпросът, че бюджетните излишъци са толкова ВЕРНИ, колкото и дефицитите), а не с еврофондове и нови заеми.


Това е една от основните причини да бъде одобрен от правителството и парламента вземането на нов заем от 1 млрд. лева. Спомнете си преди 7 години отново за един заем от 1 млрд. лева какво се говореше от сега управляващите! Как се задлъжняват бъдещите поколения, как не искали да оставят заеми на децата ни и т.н.
Извод : НЯМА стабилност, НЯМА пари, НЯМА възможност държавата да оперира със собствени средства.

 

Икономистът Пламен Данаилов, Фейсбук




Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 9| 5937 |10.09.2020 Йордан Камджалов: България е в много тежко състояние, няма нужда една мухлясала, изгнила ябълка да бъде гримирана . 13| 6470 |10.09.2020 Борисов се похвали с детски онко център, за който няма заслуга . 0| 4224 |10.09.2020 Милка Христова: БСП няма да подкрепи Годишния отчет за касовото изпълнение на бюджета на Столична община . 1| 4167 |09.09.2020 Калоян Паргов: СО да компенсира родителите на деца, за които няма места в общинските детски ясли

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads