Реклама / Ads
3| 3386 |09.12.2021 НОВИНИ

Икономист предупреди: Има опасност елразпределителните дружества да напуснат страната

.
Димитър Чобанов Източник: стопкадър, bTV
Има опасност електроразпределителните дружества да напуснат страната. За това предупреди в предаването „Лице в лице“ по bTV икономистът Димитър Чобанов.
 

„Заявката цената на тока за битовите потребители да бъде замразена звучи добре, но ще доведе до негативни последици. Сметката трябва да бъде платена от някого. Този някого, ако има само загуби в лицето на елразпределителните дружества, това може да доведе до излизането им от българския пазар. Оттам нататък кой ще се грижи за тази система остава неясно. Не е най-добрият вариант тя да бъде национализирана. Тогава вървим към нещо подобно на „Топлофикация София“, само че на ниво цяла държава. По-добре е по-високите цени да бъдат поемани от хората, които могат да си го позволят. Това може да се определи на базата на доходите“ смята той.

 

Икономистът е категоричен, че налагането на мораториум върху цените само ще влоши ситуацията. 


„Със сигурност ЕРП-тата реализират доста сериозни загуби в момента. Въпросът е, че и тези дружества ще трябва да бъдат подпомагани, както в момента подпомага производствените предприятия. Другият вариант е да им се позволи да продават на битовите потребители на по-високи цени“, посочи Чобанов.

 

По думите му от Нова година трябва да се очакват негативни промени.

 

„Цените на тока, водата ще скочат и ще създадат доста голям натиск върху потребителските бюджети. Тогава държавата би следвало да се намеси, за да избегне шока от доста високото покачване на цените“, категоричен е той.

 

Плюсове и минуси от скока на цените

 

Относно увеличението на основните стоки и услуги в момента, икономистът заяви, че за властта това е положителен тренд.


„Държавата по-скоро печели. Данъчните приходи се покачват, разходите – изостават. Това би могло да е полезно от гледна точка на бюджетното салдо. Виждаме, че в края на тази година бюджетът ще бъде близо до „балансиран“, каза Чобанов. 

 

Бюджет 2022

 

Икономистът коментира още, че минималният размер на бюджетния дефицит за следващата година ще бъде около 2,9-3% от БВП.  Той прогнозира средно дефицитът да достигне до 6 млрд. лв., допълни, че старите дългове възлизат на около 3 млрд. лв., като най-вероятно те ще бъдат рефинансирани.

 

Орязване на чиновниците

 

„Със сигурност ще има съпротива от страна а чиновниците, но това би бил един добър български пример“, коментира Чобанов идеята за съкращаване броя на чиновниците в държавната администрация, но предупреди, че първата година това би довело до натоварване на бюджета.

 

Еврозоната

 

Според него по тази тема не трябва да се бърза. Досега в България не е имало достатъчно сериозен дебат, в който обективно да се посочат аргументи за и против. Има ползи за определени групи и разходи за други.

 

„Със сигурност ще поскъпне живота след еврото. Ние все още сме далеч от ЕС, а цените у нас са под средните за Европейския съюз. Подобни на българската икономика страдат от сериозна инфлация“, допълни той и даде пример със ситуацията в Литва, Латвия и Естония.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 3474 |04.12.2021 Нов държавен дълг? Два бюджета, икономисти, служебен кабинет в задочен спор . 4| 2973 |02.12.2021 Икономист: Финансовият министър слага каруцата пред коня . 5| 3478 |01.12.2021 Икономист: Инфлацията е по-опасна от пандемията . 11| 3436 |01.12.2021 Гълъб Донев предупреди: Населението на България застарява и намалява с много бързи темпове

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads