Реклама / Ads
0| 7572 |12.04.2016 НОВИНИ

Илхан Андай: Докато е жив Ердоган, ще има ДОСТ

.
Илхан Андай
Между Ердоган и Доган има открит конфликт, появата на ДОСТ се дължи на този открит конфликт. Докато Ердоган и Доган са живи и здрави, ДПС и ДОСТ ще са в люта битка. Това коментира в студиото на „Тази сутрин” журналистът Илхан Андай.
 
Според него, макар партията на Лютви Местан да е била моделирана като българска политическа сила, „след конференцията можем да кажем, че ДОСТ е сателит на партията на Ердоган у нас”.

Според него изказването на депутата от партията на някогашните „Сиви вълци” Семир Ялчън, че Турция е там, където се говори турски, не е изненада, защото лексиката на националистите е такава и не може да се промени – какъвто е и случаят с Волен Сидеров у нас. Журналистът посочи още, че откриването на форума с цитати от Корана е нормално, при положение, че ДОСТ се цели специално в избирателите от смесените региони.

По думите му хората от новата партия са подлагани на натиск и репресия. На учредителния конгрес присъства турският посланик Сюлейман Гьокче. Андай отбеляза обаче, че на този етап ръководството на партията няма диалог с регионите у нас и отправя посланията си единствено през Турция, а създаването на структури е предимно в ръцете на мюфтиите.

Изселническият вот пък не стига за минаване на 4-процентовата бариера и при избори днес въпросът е дали даже близкият до Местан Бахри Юмер няма да загуби битката за кметския си стол в Джебел.

„Ако тази седмица има избори, няма да остане. Ако е след 19 май, когато в Джебел се очаква отново да дойдат хора от Турция, когато се очакват силни послания, може би ще има нов разговор”, каза още журналистът. Според него съдбата на ДОСТ е зависима и от това с какво ръководство ще продължи ДПС и дали Лютви Местан няма да се кандидатира за президент.

„Докато е жив и здрав Ердоган, ДОСТ ще има в България. След като инкасират загубите, ще има нов лидер и (ДОСТ-б.р.) ще бъде възприеман като по-коректен партньор от останалите политически сили, като потенциален коалиционен партньор от останалите политически сили”, обясни Андай.

По думите му турският натиск върху водещи кадри на ДПС да „дезертират” продължава да е много силен, като в края на март трима депутати, двама кметове и един активист са чакали с часове на Капъкуле. Всички, освен народните избраници, са били принудени да попълват формуляри, каквито се дават на лица, които са потенциална заплаха за сигурността.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 0| 9683 |04.04.2016 Докато шефът на СДВР упреква ДАИ в корупция, столични ченгета взимат рушвети . 0| 4946 |29.03.2016 Шефът на БЛС: Ще има протести, докато не остане стария рамков договор . 47| 7741 |03.03.2016 Л. Шопов за Фрог: Да празнуваме 3 март, докато не са го отменили . 0| 6938 |26.02.2016 Фрогоко! Докато "мъдрите се намъдруват", родолюбци работят с младежи активно

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads