Реклама / Ads
4| 7441 |07.06.2018 НОВИНИ

Илиян Василев: Коалицията ПП ”Белене” навлезе в ново тресавище

.
Илиян Василев Източник: БГНЕС
С днешното решение на Народното събрание - коалицията ПП ”Белене” навлезе в ново тресавище без да го осъзнава. Защото действието е политически мотивирано, без достатъчен експертен бакъп. Това написа във Фейсбук бившият посланик в Русия Илиян Василев.
 

Нямат идея какво ги очаква - примерно оценката на активите и пасивите на АЕЦ "Белене" и обособяването им като апорт в новото дружество. Не става реч за функциониращо предприятие, на което се увеличава капитал.


Счетоводно могат да направят каквото си искат и всяка оценка може да бъде обоснована - както висока, така и мижава, но ги чака студен душ, защото работят в конкретна политическа рамка на очаквания, които не могат да бъдат изпълнени.


В последна сметка, едни активи струват толково колкото ги оценяват не експертите, а пазарът - а той има два репера - колкото купувачът е готов да даде, като единствената гаранция е състезателността и минималната цена /под нея не продавам/, а другият е доколкото тези активи са "мъртви", "замръзнали" или действащи и както прецени експерта и каквато методолия приложи. Става дума за неработещ актив и там пак има вариант "за един лев" придобиване срещу "инвестиции". Тук студеният душ със сигурност ще ги залее при т.н. неосезаеми активи.


От там пък може да се срине структурата на дяловия капитал, съответно идеята за контролния пакет, защото при този гиъринг /дялов - заемен капитал/ и стойност на проекта над 11 милиарда евро /а тази цифра само ще расте/, за да имаме 34% трябва да докажем инвестиция от 1,5 милиарда евро - което никак не е сигурно, в допълнение като извадим банкова гаранция за другите над два милиарда евро кредит. И така нататък, защото това не е крайният харч и ангажимент. Но каквато и експертна оценка да се приложи меродавно е съгласието на "купувача" или "инвеститора". За това и моето предложение беше и остава - правят каквото правят - паралелно с всякакви други нелепости /защото е ясно, че накрая ще искат държавни гаранции и Русия и Китай/, а пък европейските "инвеститори" просто искат дял от баницата като изпълнители, като за своята част могат да осигурят кредит, но пак с държавни гаранции.


Та правят струват - паралелно да върви процедурата по продажбата на оборудването за да не се губи време. Ако има по-добър вариант от продажбата /такъв няма, но знаят повече/ да минат на него, но да не губят време, докато илюзиите се надуват. Защото, ако процедурата завърши с неуспех и чак тогава започне процедура по продажбата цената ще падне, значително.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 8289 |31.05.2018 Илиян Василев: Русия нито иска, нито може да ни предложи нещо . 0| 10028 |26.05.2018 Илияна Йотова: Руските медии изненадаха Борисов, разкривайки датата на визитата му . 21| 6751 |22.05.2018 Илиян Василев: Борисов залага на куц кон с АЕЦ „Белене“ . 0| 4848 |19.05.2018 Илияна Йотова: България е империя на духовност, на език

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads