Реклама / Ads
0| 4416 |27.01.2019 НОВИНИ

Илияна Йотова: С моя подпис бе отнето гражданството на руския милиардер Сергей Адониев

.
Илияна Йотова
Да съхраняват и развиват българския национален интерес – това пожела вицепрезидентът Илияна Йотова на българските евродепутати, които ще влязат в ЕП през май.
 

Няма лошо, че сме от различни партии – така и трябва да бъде. Нюансите са различни, идеологията е различна, но има нещо, което се нарича български интерес и той трябва да бъде съхраняван и развиван”, каза в предаването „120 минути” Йотова.

 

Утре между вицепрезидента и президента Радев ще се проведе среща, на която Йотова ще представи своята концепция за политика към българите в чужбина.

 

„За последната една година моята кауза е единението на българите. Занимавам се преди всичко с нашите сънародници зад граница. Това са над 3 милиона българи. За мен те не са другите българи. Ние сме едно и нямаме никакво право да пилеем повече този потенциал”, посочи вицепрезидентът.

 

Посочи също така, че законът за придобиване на българско гражданство трябва да бъде променен. Йотова заяви, че откакто е на поста си няма нито едно българско гражданство, издадено заради т. нар. „устойчиви инвестиции”.

 

В тази връзка Йотова отговори и на въпрос, свързан с руския милиардер Сергей Адониев, който през 2008 г. получава българско гражданство. Миналата година гражданството му беше отнето, а от ДАНС заявиха, че са стартирали процедурата след постъпила в агенцията информация.

 

„С моя подпис гражданството беше отнето след обоснованата преценка и оценка на нашите служби за сигурност. Сигналът за това е пристигнал доста късно. Доколкото разбирам в момента, в който е дадено гражданството през 2008 година, нашите служби за сигурност не са разполагали с тази информация”, коментира Йотова.

Други пък все още чакат да получат гражданство. Сред тях е и арменката Рузанна Ташчян, която е със статут на постоянно пребиваваща. Преди повече от година Ташчян подава документи и все още чака за български паспорт.

 

„За мен най-сериозният аргумент е въпросът за сигурността на българските граждани. Докато ние не изчистим всички спорни въпроси около една личност, докато не бъдат извършени всички проверки, указ няма да бъде издаден. В случая с тази жена няма как да ви разкрия какво е естеството на проверката, която беше извършена – не е в полза нито на обществото, нито на нея самата, но съвсем скоро тя ще може да пътува”, посочи Йотова.

 

На 16 януари Европейският парламент подкрепи идеята европейските фондове да бъдат обвързани с върховенството на закона. Йотова заяви, че изцяло подкрепя идеята, но според нея крайното решение трябва да бъде взето „малко по-плуралистично”: „Да не стане така, че утре този механизъм също да бъде част от злоупотреби с т. нар. върховенство на закона. Още повече, че последните два мандата на ЕК са изключително политизирани. Отношението към едно правителство според неговата политическа представителност е различно. Затова казвам, че трябва още малко да се доизкусури текста”.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 4| 5921 |22.01.2019 Капка Панайотова: Системата на ТЕЛК трябва да бъде премахната . 0| 3907 |22.01.2019 Илияна Йотова: Ние изказваме различно мнение, хората ще преценят кой е прав . 0| 4106 |17.01.2019 Йотова: Законодателство дава възможност за злоупотреби с българско гражданство . 2| 4394 |16.01.2019 Берое подписва с Димитър Бербатов?
Реклама / Ads