Реклама / Ads
0| 2513 |18.05.2023 НОВИНИ

Инж. Цветомир Генов: Саарландският метод е баланс между производителните и защитните функции на горите

.
Природосъобразната практика беше представена от директора на Държавно горско стопанство – Кости, инж. Цветомир Генов Източник: БГНЕС
Методът на работа е природосъобразен, като дейности могат да се извършват дори и през гнездовия период на птиците.
 

Природосъобразна практика на стопанисване на горите беше показана пред журналисти от централни и регионални медии по време на теренната проверка на насаждения, стопанисвани по Саарландския метод на отглеждане на гори. 

 

Методът е пример как могат да бъде стопанисван горския ресурс така, че гората да изпълни всички свои функции, включително производство на висококачествена дървесина с минимални средства при спазване на високи стандарти за опазване на природата.


.

Представителите на медиите имаха възможност да се запознаят с насажденията, в които е заложен методът на територията на Странджа планина, в района на Държавно горско стопанство – Кости.

 

Природосъобразната практика беше представена от директора на Държавно горско стопанство – Кости, инж. Цветомир Генов и неговият заместник – инж. Георги Георгиев.

 

„Методът има много предимства като най-важните от тях са, че не се работи върху цялото насаждение, а около избрани „дървета опции“ и „дървета на бъдещето“, дървета, на които ние в бъдеще ще разчитаме. Много е важно за нас, че насажденията, в които е приложен са по-устойчиви на абиотични фактори“, подчерта инж. Генов.

 

Според експерта при традиционните методи на отглеждане получаваме еднородна гора, с малки коронки и съответно малка коренова система и при по-силен вятър се получава ефектът на доминото. При Саарландския метод се работи за избраните дървета, които са с най-добро качество и не се подават лесно на външни въздействия. Избраните дървета трябва да са жизнени и да са равномерно разпределени върху цялата площ.

 

„Методът ни задължава да определяме дървета-опции от всички дървесни видове, които са представени даденото насаждение.

 

Дори в някои от случаите дървото да няма високи икономически показатели, ако това са единично срещащи се видове, ние ги пазим, за да се запази видовия състав. Отбелязваме ги и ги отглеждаме с една единствена цел - опазване на биологичното разнообразие“, допълва инж. Георги Георгиев, зам.-директор на стопанството.Той подчертава, че не по-малко важен е и изборът на дървета – конкуренти, които пречат на дървета и се опръстеняват така че в близките две – три години се очаква да се разпаднат сами.

 

Инж. Георгиев демонстрира как чрез използването на ръчни инструменти се случва отстраняването на конкурентните видове. „Така не се вдига шум, няма газове и вибрации и може да се извършва дори през гнездовия период на птиците.

 

Методът е свързан с дългосрочно планиране и затова помага за едновременното подпомагане на екологичните функции на гората и производството на дървесина, категорични са експертите.

 

Събитието е инициирано от Изпълнителна агенция по горите в рамките първа медийна обиколка по проект „Мерки за опазване на малкия креслив орел и неговите местообитания в България” LIFE18 NAT/BG/001051 по програма LIFE на Европейския съюз.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 3| 2955 |15.04.2023 Николай Хаджигенов: Местните избори тази година ще бъдат много важни . 11| 3308 |12.02.2023 Иван Генов: Американците разполагат с анонимен донос срещу мен . 1| 3052 |07.12.2022 Хаджигенов: Казусът Иванчева и Петрова е ужасяваш пример за липса на правосъдие . 5| 5047 |11.11.2022 Хаджигенов: Политиците, борещи се за правосъдна реформа, да пишат на президента за Иванчева

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads