Реклама / Ads
1| 4254 |17.12.2014 НОВИНИ

Гл. инспектор на МО се жали на прокуратурата от д-р Тренчев

.
Квалификациите в изказване на президента на КТ „Подкрепа“ д-р Константин Тренчев по БНР не отговарят на обективната действителност и засягат грубо честта и достойнството на всеки един военнослужещи, в частност на мен, като един от тях. Това пише главният инспектор на МО генерал-майор Петър Петров до главния прокурор на Република България Сотир Цацаров. Жалбата е получена във ВКП на 15 декември т.г.
 
На 10 декември в предаването „12 плюс 3“ на програма „Хоризонт“ на БНР, в интервю с журналистката Снежана Иванова, припомня в жалбата си генералът, г-н Константин Тренчев направи твърдението, че „Или трябва някакъв всенароден бунт, или трябва военен преврат! Военен преврат не може да стане, защото няма подполковници. Това не е никаква армия, това са един торбари-тъпанари по 120 кила, които вече за нищо не стават и на брой не са достатъчно, така че от тази гледна точка, нещата са обречени“. Това твърдение е публикувано в официалния сайт на БНР под заглавието „Д-р Константин Тренчев: Или трябва всенароден бунт, или военен преврат“, намерило широк отзвук в българското медийно пространство, пише Otbrana.com

Тревога буди, продължава по-нататък генерал-майор Петров, направеното от д-р Тренчев пояснение, че няма смисъл от протест „в тая държава“, а са необходими „някакви по-корави действия“, като Всенароден бунт или военен преврат. Дали това заявление следва да се разглежда, като подбудителство към членовете на КТ „Подкрепа“, стои на Вашето внимание и на вниманието на други държавни органи, посочва главният инспектор на МО.   

„Но направеното от него уточнение, че „Военен преврат не може да стане, защото няма подполковници. Това не е никаква армия, това са едни торбари-тъпанари по 120 кила, които вече за нищо не стават…“, засяга Въоръжените сили и в частност лично мен като военнослужещ“, пише генерал-майор Петров до главния прокурор.

По-нататък в жалбата си главният инспектор на МО пояснява:„ Въоръжените сили изпълняват конституционно установените си задължения, като дейността им се урежда със специален закон. Въпросите, свързани с комплектуването им с личен състав, оръжие, бойна и друга техника, оборудване и имущество, средства за командване и управление на операциите в бойни условия, осигуряващи изпълнението на задачите по отбраната на страната и изпълнението на операции и мисии извън територията на страната, не са от компетенциите на д-р Тренчев. Направените твърдения са в разрез с получените високи оценки и признание от редица международни и съюзни  командвания на нашите контингенти, участвали в мисиите в Босна и Херцеговина, Косово, Ирак и Афганистан, и на наши военнослужещи , заемали длъжности в национални или международни щабове  и/или във връзка с участието на Република България в международни договори и инициативи.

Според генерал-майор Петров, дадената от г-н Тренчев квалификация в националния радио ефир за всички военнослужещи, че са едни торбари-тъпанари по 120 кила, които вече за нищо не стават, по своята същност е разгласяване на позорни обстоятелства, относно една категория български граждани, които имат особен статус и изпълняват с чест и достойнство конституционно установените им задължения в условия на бързо променяща се среда за сигурност, перманентни реформи и глобална финансова криза.

Единствено високият професионализъм на военнослужещите, посочва генералът, е гаранция за изпълнение на възложени им задачи във всяка точка  и условия (в национален аспект – преодоляване последствията от природни бедствия, промишлени аварии, тежки зимни условия и много други) с непосредствен риск за живота и здравето и при поддържане на необходимото осигуряване във финансов дефицит.

Така дадената квалификация, продължава жалбата до главния прокурор, не отговаря на обективната действителност и засяга грубо честта и достойнството на всеки един военнослужещ, в частност на мен, като един от тях. Притежавам, съобщава генерал-майор Петров, необходимото образование и професионални квалификации, изискващи се от ЗОВСРБ и ППЗОВСРБ, като в резултат на службата ми съм удостояван с висши офицерски звания и назначаван на длъжности с укази на президента. Защитавал съм, заявява той, честта и достойнството на българския военнослужещ и Българската армия на редица международни длъжности, както и съм носил пълна отговорност за взетите то мен решение.

Жалбата завършва така: „Господин главен прокурор, моля в изпълнение на конституционните и законоустановените Ви правомощия да направите преценка на направените от господин Константин Тренчев правомощия и доколкото същите не представляват по-тежко престъпление, да разпоредите извършването на проверка, в която същият да докаже истинността на разгласените обстоятелства. В случай, че те не бъдат доказани спрямо мен в качеството ми на военнослужещи, да му бъде повдигнато обвинение в съответствие с националното законодателство.“
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 15| 6447 |16.12.2014 Фрог научи: Пеевски погна адвокатите на Цв. Василев, но прокуратурата го отряза . 23| 7735 |10.12.2014 Цветан Василев пред „Ханделсблат“: „Политици и ключови фигури от прокуратурата доведоха КТБ АД до крах в услуга на частни интереси“ . 1| 4083 |09.12.2014 Изпускат язовир "Кърджали" с 220 куб.м. в секунда . 0| 4304 |09.12.2014 Прокуратурата иска отстраняването на кмета на Неделино

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads