Реклама / Ads
5| 4580 |13.10.2023 НОВИНИ

Интрига между Терзиев и Григорова на балотаж в София, показва изследване на ЕСТАТ

.
Васил Терзиев и Ваня Григорова, кандидати за кмет на София
На предстоящите местни избори със сигурност ще гласуват, 46,9% от респондентите на проучване на ЕСТАТ за електоралните предпочитания за Столична община. Общо 7,5% са отбелязали, че със сигурност няма да гласуват, а 7,6% не могат да преценят, съобщават от изследователската и консултантска компания. 
 

Целева група на проучването са постоянни жители на Столична община на възраст 18 и повече години. Типът на проучването е количествено, представително за целевата група. Методът за събиране на данни е комбинация от онлайн панел и face to face интервю в дома на респондента. Размерът на извадката е 800 души. Стохастична грешка: ±3,4 % за 50% дял при 95 % гаранционна вероятност. Генерална съвкупност: 1 057 079 души; 1% от извадката се равнява на 10 571 души. Период на провеждане: 29 септември – 9 октомври 2023 г. Финансирането е със собствени средства на ЕСТАТ ЕООД.

 

Гласуване за кмет – първи тур

 

На въпрос за кого ще гласувате за кмет на София 27,8% от респондентите са посочили Васил Терзиев, 20,6% - Ваня Григорова, 18,7% - Антон Хекимян, 6,4% - Вили Лилков, 4,7% - Деян Николов, 2,4% - Ивайло Вълчев.

Отговорът „Не подкрепям никого“ са посочили 6,6 % от интервюираните. Според данните на ЕСТАТ 11,5% са нерешилите.

 


.

 

Гласуване за кмет – втори тур

 

На въпрос за кого биха гласували при балотаж за кмет между Васил Терзиев и Ваня Григорова, 51,6% от респондентите са посочили Терзиев. Между Антон Хекимян и Васил Терзиев – 57,9% са избрали Терзиев. В случай на балотаж между Ваня Григорова и Антон Хекимян, 58% са посочили Григорова.

 


.

 

Гласуване за общински съвет

 

Попитани коя листа за общински съветници биха подкрепили, 28,1% са посочили „Продължаваме Промяната-Демократична България („Спаси София“), 18,2% - ГЕРБ-СДС, 12,9% - БСП, 7% - „Възраждане“, 6,4% - „Има такъв народ“, 5,2% - Коалиция „Синя София“.

 

С „Не подкрепям никого“ са отговорили 5,6 %, а с „Не знам“ – 14,3%.

 

Гласуване за районен кмет

 

На въпрос за кандидата на коя партия за районен кмет биха гласували 28,5% са отговорили ПП-ДБ-Спаси София, 17,8% - ГЕРБ-СДС, 13, % - БСП, 6,8% - „Възраждане“, 6,6% - „Има такъв народ“, 3,5 % - Коалиция „Синя София“.

 

Общо 6,2% са посочили „Не подкрепям никого“, а 14,5% - „Не знам“.

 

Изводите

 

Близо 0.5 млн. души изразяват твърдо намерение дагласуват. Делът на гласуващите е по-нисък от средния сред жените, хората в пенсионна възраст и жителите на периферните райони. Сред избирателите на основните партии мобилизациятаза вота е между 60 и 70%.

 

Към първата половина на октомври е сигурно, че битката за кметския пост ще се реши на балотаж, в който като фаворит е Васил Терзиев. Конкуренцията за второто място се очертава да бъде крайно оспорвана. Към момента Ваня Григорова има слабо предимство пред Антон Хекимян. Изходът от евентуален балотаж между Терзиев и Григорова е на практика непредвидим.

 

При участие на втори тур кандидатът на ГЕРБ вероятно ще отстъпи пред когото и да е от двамата си основниконкуренти, се казва в изследването.

 

Очертава се силно фрагментиран общински съвет, в който нито една формация няма да получи повече от 20 от мандатите.

 

Като цяло нагласите по отношение на претендентите за районни кметове са идентични с гласуването за листите. Има индикации обаче за голям брой оспорвани балотажи, за които освен представителите на ГЕРБ и ПП-ДБ-СС, ще се борят и кандидатите на БСП, Възраждане и Синя София.

 

Немалко избиратели отсега планират да гласуват с „не подкрепям никого“ и е много вероятно делът наизбралите тази форма на протестен вот да надвиши шестте процента от октомври 2019.

 

ФрогНюз

 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 6| 4334 |13.10.2023 Денков за енергетиците: Когато отмине емоцията ще разберат, че ние работим за тях, а те срещу себе си . 3| 4142 |13.10.2023 Еми Барух: Палестинците в Газа са най-нещастните жертви на "Хамас" . 11| 6080 |13.10.2023 Доц. Георги Цветков за ФрогНюз: За България няма непосредствена заплаха, но ситуацията не може да се подценява . 9| 4420 |13.10.2023 ХАМАС към палестинците в Газа: Имаме две възможности - да победим тази окупация или да умрем в домовете си

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads