Реклама / Ads
13| 4383 |10.04.2020 НОВИНИ

Йордан Матеев: Подозираме, че регионалните производители са от сивия сектор

.
Държавата не иска 50% родно производство, а 50% регионални производители. Откъде се появи тази продукция за милиони? Подозираме, че това са производители от сивия сектор. Имаме готовност да им помогнем, но не и с такава регулация.
 

Това заяви пред bTV Йордан Матеев, изпълнителен директор на "Сдружението за модерна търговия".

 

"Държавата иска от нас да изхвърлим всички успешни партньори - чуждестранни и доказали се големи български производители и да вкараме нови, които не знаем откъде се появиха. Къде се е продавала такава продукция до момента?", попита Матеев.

 

По думите му големият проблем не е за производителите, които трябва да напуснат търговските вериги, а за самите потребители. Ситуацията би довела до търговска война с други държави, защото ЕС непременно ще отговори с реципрочни действия.

 

"Това е против интересите на коректните български производители, нарушава законите на ЕС и ще ни се върне като бумеранг. Такива реципрочни мерки вече има в Северна Македония. Ние сме в търговска война със съседката си, защото БАБХ е спрял на границата стоки, които влизат в България. Агенцията в Северна Македония е отговорила по същия начин. Потребтителите страдат, големите производители губят. Ще загубим много от това", категоричен беше Матеев.

 

"Помагаме на родните фермери, но не можем да заместим ролята на държавата и парите, които идват от Европа. Къде отидоха милиардите и защо не бяха насочени, за да се стимулират българските фермери? Те изнасят продукцията си, защото нямат склад, в който да я сложат. Цената пада и родния производител продава стоката си за два месеца. Ние нямаме откъде да купим. Затова търсим вносни стоки, съхранени в складове при съответната температура и годни за употреба", обясни още Матеев.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 3884 |08.04.2020 Йорданка Фандъкова: Режимът може да се облекчи след Великден . 6| 3924 |17.03.2020 Йорданка Фандъкова: Гарантираме пари за Втора градска болница, надявам се лекарите да останат . 20| 12568 |07.03.2020 Илиан Василев: Психологът Росен Йорданов е професионално сляп! . 7| 4379 |24.01.2020 Йордан Цонев: Правят се бакалски сметки за лотарията

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads