Реклама / Ads
23| 9714 |11.10.2013 НОВИНИ

Йовчев: Ще бъдат наказани комисарите за "Българския Уотъргейт"

.
Източник: Булфото
Срещу двамата бивши комисари от МВР участвали в скандалното подслушване на политици и бизнесмени, организирано от бившия министър Цветан Цветанов и станало известно като "Българския Уотъргейт", са образувани досъдебни производства.Това заяви вътрешният Цветлин Йовчев.
 

За всички стана ясно, че по време на миналия мандат се подслушваше. Този извод направи депутатът от Атака Десислав Чуколов. Той зададе въпрос по време на парламентарния контрол към министъра на вътрешните работи Цветлин Йовчев за неправомерното използване и съхранение на СРС и подслушване на граждани от МВР по времето на Цветан Цветанов. "През миналия мандат сме слушани и то много", подчерта Чуколов.

Направена ли е проверка в МВР за грубите нарушения и има ли наказани, запита депутатът. Той припомни думите на Росен Плевнелиев през 2010 г. като министър, който каза тогава: и да ме подслушват - това не ме притеснява.

Под ръководството на инспектората на МВР е извършена комплексна вътрешна проверка на бившата специализирана дирекция по оперативно-технически операции, разпоредена със заповед от 17 април 2013 г. от министъра тогава на вътрешните работи Петя Първанова, започна отговора си министър Цветлин Йовчев.

Обхватът на проверката включва всички направления на дейност за периода от 1-ви януари до 17-ти април същата година. За резултата от проверката е изготвена справка, която е докладвана на ръководството на МВР. За допуснати системни нарушения на служебната дисциплина е предложено да бъде наложено дисциплинарно наказание - недопускане в конкурс за израстване в категория или степен в срок от 1г. до 3 г. на комисар Сергей Кацаров, който по това време е директор на СДОТО, каза министърът.

За неизпълнение на служебни задължения е предложено да бъде наложено дисциплинарно наказание порицание на комисар Владимир Димитров, по това време временно назначен за директор на СДОТО и на комисар Владимир Филипов, по това време зам.-директор на СДОТО. Направено е предложение за подобряване на организационно-управленската планова дейност в дирекцията, както и отстраняване на установените от проверката слабости и нарушения. В изпълнение на две заповеди на бившия министър Петя Първанова от 15 април 2013 г. държавни инспектори са включени в състава на дисциплинарно наказващите органи и са взели участие в дисциплинарни производства срещу комисар Сергей Кацаров и комисар Радко Димитров, по това време началник на отдел 4-ти в СДОТО, продължи министър Йовчев.

За комисар Радко Димитров са постъпили предварителни данни, че на 28 март 2013 г. е унищожил запис като е изтрил данните от картите на автомобил със специализирана техника. И за двете нарушения се налага дисциплинарно наказание уволнение, и двете производства са прекратени през месец май по предложение на дисциплинарно разследващия орган като само на комисар Кацаров е наложено наказание порицание, посочи министърът.

След прекратяване на дисциплинарните производства комисар Кацаров и комисар Димитров са напуснали системата на МВР, срещу двамата са образувани и досъдебни производства. Информация за хода им може да предостави наблюдаващият прокурор, заключи Йовчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 7| 5201 |03.10.2013 Йовчев: 7 пъти повече са бежанците, сравнено с миналата година . 8| 5061 |16.09.2013 Йовчев: Разчитаме на европейска солидарност за бежанците . 68| 5110 |14.09.2013 Йовчев: Интересува ни кой организира провокации и насилие . 8| 6275 |13.09.2013 Двама полицаи са наказани заради нощта на Белия автобус

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
Реклама / Ads