Реклама / Ads
28| 5348 |03.03.2014 НОВИНИ

Йовчев: Заплаха за сигурността ни ще е спиране доставките на газ през Украйна

.
"Има заплахи за сигурността на България", призна вицепремиерът и министър на вътрешните работи Цветлин Йовчев пред журналисти в Брюксел по повод на ескалацията на кризата в Украйна. "В дългосрочен план засега е трудно да се правят прогнози, тъй като процесите са многопосочни. В краткосрочен план най-сериозната заплаха е да настъпи нарушение на доставките от газ", допълни той.
 

Според него съществуват и възможности за затруднения при доставката на стратегически суровини за България през Украйна, включително на ядрено гориво, каза още Йовчев пред български журналисти в Брюксел. Вицепремиерът участва в заседанието на Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи, което се проведе в понеделник.

 Всички останали заплахи са или с минимална степен на вреда за националната сигурност, или с ниска степен на вероятност, смята министърът, който, преди да оглави вътрешното министерство, бе в ръководството на ДАНС.

 Следим обстановката, поставени са задачи на разузнаването и контраразузнаването, непрекъснато се обменя информация, за да може при промяна в обстановката да реагираме своевременно, поясни вицепремиерът.

 Той коментира, че кризата в Украйна е изключително тежка. "Очаква ни сравнително продължителен период, в който няма да бъде постигнато устойчиво решение. Без необходимите действия за успокояване на обстановката е възможно да има трайни последици в регионален, а дори и в световен мащаб", каза министърът.

 В отговор на въпрос дали се взима предвид присъствието на руски граждани у нас на фона на събитията в Украйна, вицепремиерът посочи, че повечето от чужденците, които купуват имоти в нашата страна, са с профил, за който не може да се каже, че представлява или създава заплаха за сигурността на България.

 Към населението с български корени в Украйна не можем да се отнасяме по същия начин, както към бежанците от Близкия изток или други части на света, към тях трябва да имаме по-различен подход, заяви Йовчев в отговор на въпрос.

По неговите думи засега у нас няма готовност за прием на бежанци от Украйна, защото никой не е очаквал ситуацията да се развие в такава посока. Ще започнем да работим по такива варианти, досега няма данни, че може да се очаква такава вълна към България, допълни Йовчев.
Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 35| 5209 |02.03.2014 Расмусен: Русия застрашава сигурността на Европа . 31| 5477 |28.02.2014 Цветлин Йовчев: Арестуваме при нужда, а не като преди . 25| 5321 |25.02.2014 Йовчев: Не очаквайте да раздавам обвинения за Александров . 37| 6242 |14.02.2014 Янаки Стоилов: Изказването на Хафъзов е заплаха за националната сигурност

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads