Реклама / Ads
9| 5297 |06.06.2014 НОВИНИ

Йовчев и Златанова отличниците на Орешарски

.
Вицепремиерите Цветлин Йовчев и Зинаида Златанова са отличниците на кабинета. Това става ясно от пълния отчет за една година управление на правителството на Пламен Орешарски. Той бе приет от Министерския съвет в сряда, а вчера и публикуван в Информационната система на МС, след като пропадна предвиденото отчитане на управлението пред Народното събрание.
 

 

Министерство на вътрешните работи е единствената част от правителствената дейност, в която всички мерки са изпълнени - сливане на ГДБОП и ДАНС, намаляване на подслушването, изготвяне карта на престъпността и пр. Изцяло в “зелено” е и областта на еврофондовете, оглавявана от вицето Златанова, където правителството отчита ускорено усвояване и наваксано изоставане в подготовката на следващия програмен период. Не е споменато обаче спирането на плащанията от ЕК по програмите “Околна среда” и “Регионално развитие”. Изцяло в процес на изпълнение и без нищо завършено е правосъдието, което също е отговорност на Златанова като ресорен министър.

 

Финансовият министър Петър Чобанов също е включен сред добре представящите се министри, пише „24 часа”. Под негово ръководство НАП и Агенция “Митници” са увеличили събираемостта на приходите. Според отчета на Пламен Орешарски само през първите три месеца на 2014 г. НАП е събрала с 58,4 млн. лв. повече, отколкото за същия период на 2013 г. Митниците увеличили приходите си с 49,5 млн. лв. само от акцизи. Правителството отчита и затягане на борбата с контрабандата, като заловените контрабандни тютюн, алкохол и горива били десетки пъти повече, отколкото през първите три месеца на 2012 г.

 

Здравната Таня Андреева също попада сред успешните министри, като в нейната сфера няма нито една неизпълнена мярка. Според правителствения отчет е завършено дори реформирането на спешната помощ въпреки скандалите и протестите на лекари от последните седмици.

 

В ресора на Анелия Клисарова не е изпълнено замисленото създаване на специални училища “Втори шанс”, които трябваше да предложат допълнително образование на отпаднали от системата деца и възрастни. Неизпълнени са и няколкото мерки за насърчаване на научните разработки С две неизпълнени мерки се отличава и енергийният министър Драгомир Стойнев. Те са за анализ на проекта за АЕЦ “Белене” и за преговори с “Ростатом” за оттегляне на иска срещу България. Енергийната система обаче вече се води ребалансирана въпреки задълженията на НЕК.

Като “червена” забележка в социалната сфера правителството на Орешарски отчита, че не е въвело семейното подоходно облагане. Записано е обаче, че ще се работи по тази мярка.

 

Правителството отчита още, че не е направило ревизия на лобистките закони, както беше обещано в началото на мандата. Това щяло да стане с финансиране по проект на Световната банка, както и борбата с монополите. Като успех кабинетът е записал закона срещу офшорките, изготвен от депутатите от ДПС Йордан Цонев и Делян Пеевски.

 

В правителствения отчет е включен разчет за повишаването на пенсиите през следващите три години. Според предвижданията през 2015 г. доходите на възрастните хора ще бъдат актуализирани с 2,1%, през 2016 г. - с 3,5%, а през 2017 г. - с 3,3%. Това ще стане по “швейцарското правило”, според което пенсиите се вдигат с половината от ръста на инфлацията и половината от увеличението на средния осигурителен доход.

Възстановяването на “швейцарското правило” за пенсиите е един от успехите, изтъкнати в отчета на кабинета на Пламен Орешарски. Според документа пенсиите ще бъдат актуализирани с 3%, но всъщност решението на НОИ е за 2,7% ръст през тази година.

 

Социалната сфера пък е била с най-много мерки през годината управление на този кабинет. Отчетени са увеличение на детските добавки, включването на 30 души месечно, на които не им достига стаж за пенсия, в специална програма.

Отчетено е и намаляване на безработицата в началото на годината с 5,1% спрямо първите три месеца на 2013 г. Броят на заетите лица през първото тримесечие на 2014 г. се е увеличил с около 40 000 спрямо първото тримесечие на 2013 г., отчита правителството.

 

“За една година построихме 67 км автомагистрали, рехабилитирани са 703 км републикански пътища и е извършен превантивен ремонт на 225 км пътна мрежа.”  Това се казва в увода към правителствения отчет, публикуван в Информационната система на Министерския съвет.

 

Кабинетът на Пламен Орешарски е стартирал строежа на нови 42 км магистрали.

В самия отчет са включени и откритите през лятото на миналата година Дунав мост 2, магистралната връзка между София и магистрала “Хемус” и завършената първа част от магистрала “Струма”.

 

Вече е готов проектът за 95 км скоростен път между Варна и Бургас. Той щял да струва 320 млн. евро с ДДС. Правителството вече го обсъждало с потенциални инвеститори. 

 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 21| 5069 |05.06.2014 Йовчев: Експертният ни потенциал не е изчерпан . 10| 7678 |29.05.2014 Близките на банкерката Павлинка Йовчева поискаха 300 000 лв. кръвнина от убиеца й . 34| 4882 |29.05.2014 Цветлин Йовчев: Бъдещето на кабинета зависи от НС . 8| 5960 |25.05.2014 Люба Кулезич се обясни в любов на Цветлин Йовчев

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads
Реклама / Ads
НАЙ-ЧЕТЕНИ
Реклама / Ads