Реклама / Ads
7| 4508 |19.05.2021 НОВИНИ

Йово Николов: ДАНС и другите служби не се борят нито с корупцията, нито с прането на пари

.
Ревизията на службите е нормална. Въпросът е защо. През дългите години от управлението на ГЕРБ тези спецслужби бяха един ковчег, от който не излиза никаква информация. Основателни са съмненията, че тези служби се използват като бухалки. Основателни бяха съмненията, че се нарушава Закона за СРС. ДАНС назначава в ключови органи свои служители. това е практика от Държавна сигурност. Резонно е.
 

Йово Николов:

 

Това заяви в ефира на bTV журналистът Йово Николов по повод "чистката" в службите.

По думите му ревизията е наистина нужна, а подозренията вероятно имат и документална среда. Ако тя бъде доказана и хора бъдат разпитани, много неща от политическия и икономическия ни живот биха излезли наяве.

 

Йово Николов бе категоричен - тези служби са свързани с настоящия главен прокурор Иван Гешев и неговия предшественик Сотир Цацаров, който в момента е начело на КПКОНПИ.

 

По отношение на излезлите в отпуск шефове на службите Йово Николов посочи:

 

"Прилича на саботаж на органите за национална сигурност от името на бившето правителство и съответно Борисов".

 

Журналистът бе категоричен - службата трябва да съществува и няма държава, която да си позволи да няма такава. Въпросът е обаче относно нейната полезност.

 

"Една от основните задачи е контрашпионажа. Не може в България по жълтите павета да се разхождат разузнавачи, да взривяват складове, да тровят граждани и журналисти от чужди медии да говорят за това, а ДАНС да се усеща чак тогава. Инструментариумът на разследващата журналистика е сто пъти по-малък. Откриваме зависимости. ДАНС се занимава с корупцията по високите етажи. Да сте чули някой министър от ГЕРБ или ДПС - падуани на Пеевски, да се разследват? Няма. Има два случая - като първомайски байрак развяваха една кметица на "Младост" и я държаха четири часа на пека", коментира още Йово Николов.

 

Той бе категоричен - ДАНС и другите служби не се борят нито с корупцията, нито с прането на пари.

 

"Божков бил теглил 1 милион от сметката. Законът изисква, че над 30 хил. лева трябва да се докладват. Къде са тези хора? Какво работят?", попита още журналистът.

Той бе категоричен - очевидно е, че тези служби бранят предишните управляващи и се използват за рекет.

 

"Зависими са и от Русия и то всякак - политически, икономически. Съзнателно отказват и това трябва да се докаже. Гаранцията тези служби да работят ефективно е парламентарният контрол. Когато всички власти са превзети от една партия, това няма как да се случи и тази партия си разиграва коня", коментира още Йово Николов.

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 29| 19227 |19.05.2021 Шефът на ДАНС Димитър Георгиев подаде оставка . 17| 4924 |19.05.2021 Шефовете на ДАНС и разузнаването си играят на котка и мишка. Искали среща с премиера . 25| 4412 |19.05.2021 Гешев иска дружба с Рашков и ДАНС. С какви мотиви настоява за междуведомствено звено за изборите? . 7| 5330 |17.05.2021 #MeToo в ДАНС-Враца. Агенти се замерят с жалби за сексуално насилие

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads