Реклама / Ads
3| 10793 |20.04.2020 НОВИНИ

ИПБ е предложил на Борисов преди 5 дни мерки за по-малко катастрофи

.
Още на 15 април Институтът за пътна безопасност (ИПБ) е предложил на министър-председателя Бойко Борисов мерки за ограничаване на пътнотранспортния травматизъм по време и след приключване на извънредното положение. Това съобщиха от самия Институт и изпратиха до медиите предложенията си.
 

Института за пътна безопасност е предложил да се направи преглед на списъците с участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия на територията на страната и незабавно отстраняване на дефицитите, свързани с пътната безопасност, на местата, в които се очаква рязко нарастване на интензивността на движение.

 

От организацията са направили изследванe на пътнотранспортния травматизъм, отчитайки въведеното на 13 март извънредно положение.

Oт него става видно, че през първите 3 месеца има намаление от 25 на сто на жертвите и ранените по пътищата, в сравнение със същия период на 2019 г., като само за март това намаление на жертвите е близо 40 процента.

 

Ето и текстът на писмото:

УВАЖАЕМИ Г-Н БОРИСОВ,

През месец април Институтът за пътна безопасност проведе изследванe на пътнотранспортния травматизъм, отчитайки въведеното на 13 март 2020 г. извънредно положение. Oт него става видно, че през първите 3 месеца на 2020 г. имаме значително намаление от 25% на жертвите и ранените по пътищата, в сравнение със същия период на 2019 г., като само за март това намаление на жертвите е близо 40%.

 

 Пандемията COVID-19 и въведеното извънредно положение в Република България намалиха значително трафика на превозни средства, което даде и своите положителни измерения. За първи път страната ни има възможност да се доближи до зададените цели в “Националната стратегия за подобряване безопасността на движението по пътищата на Република България 2010 г.-2020 г.” цели, а именно 50% намаление на загиналите и ранени в следствие на ПТП.

 

Бедствието, каквото е и разпространението на COVID-19, е рядко очаквано и последиците са трудно предвидими, но рано или късно същото ще премине. Важното според нас предстои и то е свързано с отмяната на извънредното положение и възобновяването на автомобилния трафик. Рязкото нарастване на интензивността в пътното движение, без да са взети преди това необходимите превантивни мерки, може да доведе до рязко влошаване на пътнотранспортната обстановка и увеличаване на пътнотранспортните произшествия със загинали и ранени. Необходимо е да бъдат набелязани пакет от адекватни мерки, които да бъдат приложени незабавно.

 

В тази връзка от Института за пътна безопасност предлагаме :

Преглед на списъците с участъците с концентрация на пътнотранспортни произшествия на територията на страната и незабавно отстраняване на дефицитите, свързани с пътната безопасност, на местата, в които се очаква рязко нарастване на интензивността на движение.
 
Привеждане в съответствие с нормативните изисквания на хоризонталната и вертикалната маркировка, и възстановяването им в случаи на липси.
 
Възстановяване на разрушеното асфалтово покритие и възстановяване на системите за активна защита, като еластични огради, предпазни парапети и др. по пътищата, където се очаква най-голямо натоварване;
движението на тежкотоварните МПС да бъде ограничено в най-натоварените часове;
 
Във времето на възстановяване на пътното движение, ограничаване на пътно-строителните ремонти или временното им замразяване като бъдат обезпечени с необходимата сигнализация.
 
Осъществяване на проверка на участъците от пътищата с временна организация на движението за състоянието на временната сигнализация и проверка дали създадената на пътя организация на движението отговаря на одобрените планове за временна организация на движението.
 
След отпадане на ограниченията, организиране на засилен контрол  върху поведението на участниците в пътното движение от страна на контролните органи на МВР и МТИТС.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 17| 4732 |19.04.2020 Борисов честити Възкресение: Бъдете силни и търпеливи, ще настъпят по-добри дни . 33| 35924 |17.04.2020 Слави Трифонов: Искам да дам на Борисов и Мутафчийски повод за размисъл . 23| 7266 |16.04.2020 Туроператори и хотелиери искат Борисов да уволни Ангелкова . 30| 6691 |16.04.2020 Сидеров: Борисов да ремонтира тоалетната на ареста, може да му се наложи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads