Реклама / Ads
9| 3088 |20.01.2021 НОВИНИ

Ирена Анастасова, БСП: Сегашният модел на управление е изчерпан и вреден

.
Ирена Анастасова
„От БСП считаме, че сегашният модел на управление е изчерпан и вреден. Това не го говорим от днес, а от четири години. Нито президентът, нито ние казваме нещо ново в това отношение. Изпълнителното бюро на БСП взе решение да разговаряме с наши партньори, за да осигурим по-голяма прозрачност и да направим така, че изборите да бъдат свободни и честни.

Приехме Декларация за свободни и честни избори. Поканили сме на разговори в четвъртък и петък 18 партии и 10 НПО-та“, заяви зам.-председателят на БСП Ирена Анастасова пред NovaNews.


Атанасова е категорична, че това е важно за българските граждани, за да бъде повишено и доверието към избирателния процес. Депутатът от левицата уточни, че първият кръг от срещи ще бъде с организации, с които БСП отдавна има установено сътрудничество, а на следващ етап от левицата ще поканят и г-жа Мая Манолова, и г-н Слави Трифонов и останалите формации, включили се в протестите срещу властта. Анастасова обърна внимание, че тези разговори не са инициирани, за да договарят коалиции, а акцентът ще бъде поставен върху избирателната активност изборите, защото от нея произтича тяхната легитимност.


Относно поста във Фейсбук на Слави Трифонов, в който той коментира, че партията му и БСП „стоят от двата бряга на реката“, Анастасова коментира: „БСП никога не е избирала да бъде от другата страна. В последните няколко години БСП последователно е отстоявала политики срещу това управление. С думи и действия сме демонстрирали абсолютна непримиримост. Ние имаме решение на партията, с което казваме, че в коалиция и договорки с ГЕРБ няма да участваме. Всички трябва да се обединим, за да променим модела на управление.“


Народният представител припомни, че БСП е най-голямата опозиционна партия и че като такава през последните години е отстоявала въвеждането на машинен вот, активна регистрация, публичен регистър на избирателите в България.

„Че сме последователни срещу този модел на управление, никой не може да отрече“, категорична е Ирена Анастасова.


По повод дебата за промени в изборните правила тя съобщи, че от левицата ще внесат предложенията си за ревизия на Избирателния кодекс, тъй като от БСП са против практиката на управляващите да правят произволни поправки в преходни и заключителни разпоредби на различни закони. От БСП ще настояват и за видеонаблюдение на процеса на преброяване на гласовете и на оформяне и изготвяне на протоколите, както и промяна за активна регистрация преди изборите.


„БСП не е разединена. Много години съм член на партията, сега обикалям структурите по-често и виждам, че членската маса е по-въодушевена. Проблемите се решават. Партията има Устав и програма. Всеки, който се разминава с тях, е свободен да напусне партията“, коментира Анастасова по повод твърдения за разкол в левицата.
Във връзка с национална кампания за прием на нови социалисти, тя изтъкна: „В последните седмици от всички общински организации ни се обаждат, за да кажат че има много заявки за нови членове на партията, както и такива, които искат да подновят членството си – например на социалистите в Пловдив“.


По темата за ковид кризата и образованието, зам.-председателят на левицата коментира, че оценява усилията на министър Вълчев да не се затварят българските училища. „Не е добре това за българските деца и образованието. Една година децата са извън училище, което не може да бъде наваксано“, смята зам.-председателят на БСП, която е и бивш директор на столично училище. Тя смята, че Министерството на образованието трябва да направи пълен анализ на последствията от тази година на дистанционно обучение – как се е отразило върху усвояването на знанията от децата.
 

Реклама / Ads
Уважаеми читатели, разчитаме на Вашата подкрепа и съпричастност да продължим да правим журналистически разследвания.

Моля, подкрепете ни.
Donate now Visa Mastercard Visa-electron Maestro PayPal Epay
Реклама / Ads
ОЩЕ ПО ТЕМАТА
. 5| 5301 |09.12.2020 Проф. Ал. Маринов: Сегашният модел на управление може да угроби и най-добрите намерения . 10| 3832 |08.12.2020 Ирена Анастасова: Образованието е поверено на учителите, в министерството нямат реален поглед . 1| 4170 |25.11.2020 Ирена Анастасова: Образованието е на самотек в пандемията . 4| 4188 |09.09.2020 Ирена Анастасова: Добре е да има пълен обхват на децата в детските градини, но се съмняваме, че това ще се случи

КОМЕНТАРИ

Реклама / Ads